DR. TAKÁCS PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. TAKÁCS PÉTER
DR. TAKÁCS PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az őstermelő fogalma és a hozzá kapcsolódó őstermelői igazolvány Európa-szerte ismert és a magyar társadalom tagjai előtt sem idegen. Volt idő, amikor éltek ezzel a realitással, és védelmet találtak az őstermelői igazolványban, illetve egy hatalmas társadalmi teljesítményt integrált az őstermelői igazolvány a nemzetgazdaságban.
Amikor az elmúlt évben a parlament elfogadta ezt a döntést, minden olyan embernek, akinek köze van a mezőgazdasághoz és egy kicsit történelmileg foglalkozott vele, az volt a reménye, hogy a magyar társadalom egy hatalmas teljesítményét sikerül a nemzetgazdaságba integrálni, polgárosítani az embereket és a normarendhez közelíteni a gazdasági viselkedést. Ezzel szemben elterjedt az a hír, hogy az őstermelői igazolványhoz hozzákapcsolták a 8400 forintos havi társadalombiztosítási illetéket, ami természetesen nem kedvez annak a szférának, amelyik őstermelő akar lenni, hisz őstermelői tevékenységet folytathat bárki vállalkozóként is, és akik ebből akarnak megélni, azok többnyire már vállalkozók, vagy valamilyen formában beintegrálódtak a nemzetgazdaságba. Viszont azok, akik melléktevékenységként, hétvégeken vagy nyugdíj-kiegészítő tevékenységként foglalkoznak őstermeléssel, különösen olyan térségekben, ahol a föld aranykorona értéke nem a legmagasabb, vagy éppen a birtokviszonyok úgy alakultak, hogy önálló őstermelői tevékenységre sem önmaga, sem a családja ellátását nem bízhatja, megfosztatnak ettől, ezáltal hatalmas társadalmi teljesítmény szorul ismételten a feketegazdaságba.
Ezért kérdezem földművelésügyi miniszter úrtól: valóban kell-e a társadalombiztosítási illetéket fizetniük az őstermelőknek... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ...vagy kitalál valamilyen jó megoldást a földművelésügyi kormányzat a kérdés rendezésére. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem