DR. BALSAI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): El..., elnök úr... (A táblán megjelenik Balsay István (Fidesz) neve. Dr. Balsai István hangosítás nélkül kezdi felszólalását.)
Tekintettel arra, hogy ön a folyamatosságot képviseli, jobban emlékszik arra... (Közbeszólások: Az egy másik képviselő! Nem halljuk! Mikrofont! - Hangosítással folytatja.)
Államtitkár úr valószínűleg jobban tudja egykori főnökeinél, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt, februárban a 2026. számú kormányhatározat első pontjával rendezni kívánták a sportszervezetek szja-tartozását, mégpedig olyan módon, hogy az 1996-os költségvetés általános tartaléka terhére történt egy döntés - mindjárt hozzáteszem sietve, hogy egy ellentételezés is lett volna a sportfinanszírozás degresszív tartaléka terhére.
(14.40)
Ezt követően - tehát jóval később - önök májusban beterjesztették a sporttörvényt, amely elfogadásra került, és ez a sporttörvény más eljárást ír elő a fennállása alatt és a hatálybalépése után keletkezett adótartozásokra. Eszerint átütemezésre kerülnek ezek az egyesületi tartozások. Most ezt követően az elmúlt év decemberében az egyesületek a '95. évi szja-adótartozások átütemezett megfizetésére kötelező határozatokat kaptak, és hiába fellebbeztek az illetékes APEH-határozatokkal szemben, a fellebbezéseket elutasították. Arra hivatkoztak a másodfokú hatóságon, hogy valóban volt kormányhatározat, amelyre hivatkoztak, és az valóban jelenleg is hatályban volt, de a később hatályba lépett sporttörvény szerint kellett eljárniuk. Még arra is sor került, hogy Lajtár helyettes államtitkár úr - a belügyminiszter nevében - azt válaszolta, hogy a határozatot azért nem sikerült vagy nem hajtották végre, mert időközben az általános tartalék felhasználása túllépte a költségvetésben rögzített nagyságrendet.
Államtitkár Úr! Miként fordulhatott az elő, hogy a múlt év II. hó 7-étől IV. hó 1-jéig terjedő rövid időszak alatt az egész általános tartalék elfogyott? Ki és mire költötte el ezt a pénzt abban az időszakban? S hogyan lehetett elképzelhető az, hogy a pénzügyminiszterek ismert cserélése közepette tulajdonképpen az a kormányhatározat, amely azóta sem lett hatályon kívül helyezve, nem is kerülhet már végrehajtásra? Talán azt gondolhatta a kormány - tekintettel az április 1-jei határidőre -, hogy ez csak tréfa lesz.
Sajnos, ezt a rossz tréfát nemcsak mi, hanem nagyon sok jogos igényét ily módon megoldani kívánó sportegyesület is értetlenül szemléli. Ezért várjuk válaszát. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem