KELETI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés 1994-ben fogadta el a hadigondozásról szóló törvényt. A törvény 1994. szeptember 1-jei hatályba lépését követően a szabályozásnak köszönhetően mintegy 28 ezer hadigondozott számára vált lehetővé havi rendszeres pénzellátás folyósítása s ezzel együtt a hazáért hozott áldozatuk társadalmi elismerése.
A hadigondozásról szóló törvény a hadigondozottakat alanyi jogon megillető járadékok és egyéb juttatások mellett egyösszegű térítés megállapítását tette lehetővé mindazok számára, akiknek az 1949 előtt megállapított járadékát azt követően jogellenesen, politikai okból megvonták. Ez idáig mintegy 2500 hadirokkant, 3500 hadiözvegy és 7000 volt hadiárva számára került megállapításra az egyösszegű térítés. A volt hadiárvák egyösszegű térítéseinek kifizetési időpontját két ízben is módosította a költségvetési törvény, ez év január 1-jétől azonban számukra is megkezdődött a folyósítás.
(17.50)
A törvény hatálybalépését követően, a végrehajtás során felmerült ellentmondások, valamint korábban, a jogszabály készítése során előre nem látott problémák szükségessé teszik az 1994-ben elfogadott törvény módosítását.
Ugyancsak a módosítás indokoltságát támasztja alá a törvény 10. §-ában előírt 1949. január 1-jei dátum kiiktatása, amely igazságtalan és indokolatlan megkülönböztetést tesz a hadigondozottak között. A kormány által beterjesztett törvényjavaslat ezen hiányosságok kiküszöbölését célozza azáltal, hogy az 1949-es dátum módosítása lehetőséget nyújt arra, hogy mindazok a személyek, akik pénzellátását az elmúlt fél évszázadban politikai okból megvonták, megkaphassák az egyösszegű térítést.
A javaslat szerint az 1945. december 31-ei időpont után történt pénzellátás-megvonás, illetve -szüneteltetés esetére biztosítja az egyösszegű térítés megállapíthatóságát. A javasolt időpont elfogadását indokolja az a tény is, hogy a pénzellátások megvonása, illetve a továbbfolyósítás feltételeinek törvényellenes kiterjesztése már az 1946-os évben megkezdődött. A javasolt módosítás jelentős mértékben kiterjeszti az egyösszegű térítésre jogosultak körét, és azok számára is lehetőség nyílik e kompenzáció megállapítására, akiknek hadigondozásba vételét a korabeli hatóságok politikai okból megtagadták.
A módosítás azonban nem teszi lehetővé minden hadigondozott számára az egyösszegű térítés automatikus folyósítását. A kérelmezőnek ezután is okiratokkal kell bizonyítani a korabeli pénzellátás megállapításának és megvonásának időpontját, illetve okát. Az egyösszegű térítés tehát nem az elszenvedett sérelem, illetve a szülő, házastárs elvesztése miatti kárpótlás, hanem kizárólag csak az egykori járadék megvonásának a kompenzálása.
A törvénymódosítással jelentősen növekszik a kedvezményezettek száma, ez önmagában mintegy 1 milliárd forint költségigénnyel jár. A törvényjavaslat további pontjai a korábbi szövegezési pontatlanságok megszüntetését, valamint egyes szövegrészek átfogalmazását tartalmazzák, amelyek a jogalkalmazók számára megkönnyítik a törvény végrehajtását.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmondottakra tekintettel arra kérem önöket, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem