DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatás minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy a vitában egyetlen igazán súlyos állítás fogalmazódott meg, az tudniillik, hogy ennek a főiskolának igen magas lesz a tandíja, és ennek következtében csak a maffiózók gyermekei fognak tudni idejárni. Ebből mintegy arra lehet következtetni, hogy Magyarországon akinek ma annyi pénze van, hogy egy nemzetközi mércével mérve nem különösebben drágának minősíthető felsőoktatási intézménybe tudja járatni a gyermekét, az szükségképpen maffiózó. Hogy ez az álláspont a magyar polgárosodást mennyiben segíti elő, annak megítélését én a Független Kisgazdapártra bízom.
Én magam úgy vallom, hogy nem a gazdagság, hanem a szegénység ellen kéne küzdeni, és úgy vallom, hogy az ország akkor gazdag, ha a polgárai gazdagok. Sajnos, hogy kevés polgára gazdag ennek az országnak. De aki gazdag, nem föltétlenül mind gazemberségből, különböző maffiás tevékenységekből szerezte a vagyonát. Ebben az országban vállalkozók is vannak, ebben az országban tisztességesen dolgozó emberek is vannak, akik szintén a viszonylag jómódúak közé juthattak. Ez a dolog egyik része.
A másik része az a tény, hogy egy főiskola tandíja magas vagy nem magas, attól a pillanattól kezdve, hogy ez egy elismerten magán-felsőoktatási intézmény, amelyre tehát nem az állami felsőoktatási intézményekre vonatkozó jogszabályok vonatkoznak, ettől a pillanattól kezdve az iskola fenntartójának joga eldönteni, hogy milyen tandíjat szed. Ha a tandíjak túl magasak lesznek vagy a fizetőképes kereslethez képest, vagy ahhoz képest, hogy mit nyújt az iskola, akkor majd nem lesznek hallgatói, és az iskola előbb-utóbb kénytelen lesz becsukni a kapuit. Ha ez a tandíj, összemérve azzal, amit az iskola nyújtani tud és amit a polgárok egy meghatározott része meg tud fizetni, ehhez képest nem magas, akkor az iskola meg fog élni, és ebben az esetben én a magas tandíjat sem fogom sajnálni tőlük.
A főiskola - mint az előterjesztésben említettem - állami elismertetésére tett javaslatunkat megelőzte a Magyar Akkreditációs Bizottság, illetőleg a Felsőoktatási és Tudományos Tanács véleménye. Ezek a vélemények a tisztelt képviselő hölgyek és urak számára hozzáférhetőek. Ezeket a kormány-előterjesztés mellékleteként meg lehet kapni.
A szóban forgó minősítés az iskola által adott diplomát állami elismerésre méltónak tartotta. Én úgy gondolom, a Felsőoktatási és Tudományos Tanácsban képviselt más felsőoktatási intézményeknek, ha ezzel ellentétes véleményük lett volna, azt ott nyilván kifejtették volna, akkor nem ez a vélemény született volna.
Én tehát úgy látom, hogy szakmailag, a minőség szempontjából nem aggályos ennek az iskolának az állami elismerése; a felsőoktatási intézmény által szedendő tandíj szempontjából pedig azért nem aggályos, mert - még egyszer mondom - ez a szóban forgó intézmény joga, és ha ők olyan magas tandíjat fognak kitűzni, amelyet a polgárok nem tudnak megfizetni, akkor a főiskola tönkre fog menni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem