HAJDÚ JÁNOS

Teljes szövegű keresés

HAJDÚ JÁNOS
HAJDÚ JÁNOS (MSZP): Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Az agrárszférában az adóztatás és a társadalombiztosítási terhek megnövekedése - amint azt az elmúlt napokban a nyilvános demonstrációk is mutatták - erősen megnövelték az amúgy nem új keletű feszültségek negatív hatását. Választókerületem, melynek egyik központja Csongrád, ősi bortermelő hely. Nagyon sok ember egzisztenciáját érinti a közterhek nyomán növekvő költséghányad. Ezt tetézik az értékesítési nehézségek.
Tisztelt Államtitkár Úr! Választókerületem szakértőinek véleménye szerint hazánkban a tőkén termett 4,5 millió hektoliter bor mellett nem kevesebb, mint másfél millió hektoliter borhamisítvány is piacra jut. A hamisított bor 55-60 forintos áron kapható, ezzel szemben a kilogrammonként 44-45 forintos árú szőlőből készült bor, megterhelve a 11 százalékos fogyasztói adóval, növekvő mértékben versenyképtelennek bizonyul. Szemléltetésképpen elmondanám, hogy Csongrád városában pillanatnyilag a rendelkezésre álló 35 ezer hektoliter árult borból mindössze 2 ezer hektoliter bort sikerült eladni. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a termőterület napjainkban lényegesen kisebb a rendszerváltozás előtti szőlőkénél, akkor bizonyára nem túlzás termelési és értékesítési válságról beszélni.
Államtitkár Úr! A Pénzügyminisztérium mikor és milyen eszközökkel tesz kísérletet a borhamisítás észrevehető letörésére? Lehetséges-e a hordós bor értékesítését visszavinni az őstermelői körbe? Végül, lát-e lehetőséget a kormány az OBI által engedélyezett körben a borexport támogatására? A termelők és az érintett régiók közhangulatát érzékelve úgy gondolom, hogy sürgősen kellene elfogadható válaszokat találnunk a jelzett problémákra. Köszönöm. (Taps a bal oldali padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem