DR. SZEKERES IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Elnök Úr! Képviselőtársaim! A miniszter úr tájékoztatója egy nagyon fontos és az ország jövőjét, a magyar mezőgazdaság jövőjét meghatározó valódi problémáról szólt; leszűkült a választási lehetőség, a Magyar Köztársaság kormánya, az Országgyűlés és az agrárgazdaság szereplői nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Azt gondolom, a tényeket kell néznünk: az MDF-kisgazda-kereszténydemokrata kormány alatt 1992-ben beadtak egy adatszolgáltatást... (Dr. Torgyán József: Már nem voltunk kormányon!) ...amely szerint 16 mezőgazdasági terméket támogattak 22 milliárd forinttal, a valóságos 58 milliárd és 740 árucikk helyett. Forintban kötötték meg a megállapodást, amely tudott volt, hogy inflálódni fog, s mindennek az eredményeként egy olyan egyezmény jött létre, amely 2000-re beszűkíti a mezőgazdaság exporttámogatást 14 milliárd forintra.
Azt gondolom, hogy ez alól nincs mentesség. Egy hibás adatszolgáltatás lehet tudatos vagy véletlen, de az biztos, hogy a magyar mezőgazdaságot teszi tönkre. És csak megjegyezni szeretném, hogy ennek a kormánynak a földművelésügyi minisztere kisgazdapárti politikus volt, és akkor, amikor ez az adatszolgáltatás történt, az országgyűlési képviselőcsoport vezetője és a párt főügyésze ugyanaz volt, mint aki ma a Kisgazdapárt frakcióvezetőjeként és pártelnökeként ismert, tehát Torgyán József.
Sajnálom, hogy nem emlékszik rá; elhiszem, hogy nem akar emlékezni rá, mert ilyen kárt a magyar mezőgazdaságnak kevesen okoztak, mint ők, ezzel a rendelettel. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
Kádár Bélának annyit tudok mondani: elfogadom, hogy aláírta ezt az egyezményt, és nem ő dolgozta ki, de egy miniszter felelősséggel tartozik az iránt, amit aláír; vagy olvassa el, és akkor ne írja alá. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem