DR. DOBOS KRISZTINA

Teljes szövegű keresés

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Nagy figyelemmel hallgattam a kétperces hozzászólásokat, de el kell mondjam, az egész egyszázalékos törvény nem arra a demokratikus intézményre szolgált, hogy a civil szerveződéseket támogassa. Hiszen mindegyik hozzászóló elfelejtette elmondani, hogy miközben az 1 százalékot valóban lehet bizonyos alapítványoknak, egyesületeknek, intézményeknek adni, aközben a civil szervezetek parlamenti támogatása felére csökkent. 20 százalékos, 25 százalékos infláció van Magyarországon. Tessék mondani, kedves képviselőtársaim, miért nem hallgattak meg minket novemberben, amikor elmondtuk, hogy ez a rendszer lassan fog kiépülni.
A másik nagyon lényeges kérdés: valóban nagyon szimpatikus, hogy iskoláknak, egyetemeknek, főiskoláknak lehetne adni ezt az 1 százalékot. De melyiknek? Annak, amelyik alapítvánnyal rendelkezik, amelyik legalább hároméves alapítvánnyal rendelkezik, és amelynek az alapszabálya megfelel annak a kritériumnak, amelyet utólag mondtunk el?
Nem tudom, volt-e olyan képviselő, aki utánanézett, én megtekintettem: ahhoz, hogy módosítsák az alapszabályt, felkérjenek egy jogászt, azonkívül hirdessenek és végigjárják a procedúrát, ez körülbelül 50-60 ezer forint. Egy helyi civil szerveződés, ahová be lehet fizetni 8-10 vagy esetleg 100 tagnak az 1 százalékos hozzájárulását, az nem adja ki az 50-60 ezer forintot - tehát ráfizetés lesz.
Azt hiszem, az egész egyszázalékos törvényre igaz az, amit mondtunk, hogy Janus-arcú. Miközben arról beszél, hogy a demokráciát támogatja, aközben a mellette levő intézményekkel együtt tönkreteszi a civil kezdeményezéseket, és ezért nagyon rossz, hogy folyamatosan kell erről beszélni. Nagyon örülök, hogy Akar államtitkár úr azt mondta, átvizsgálják. De mi történik addig ezekkel az intézményekkel? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem