HORVÁTH VILMOS

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH VILMOS
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Köztársaság Országgyűlése az elmúlt évben hosszas előkészítés és egyeztetés után nagy többséggel elfogadta a sportról szóló törvényjavaslatot.
(14.10)
Némi lírai hajlammal úgy is fogalmazhatnék, hogy a centenáriumi olimpiai játékok tiszteletét és a 101 esztendős magyar olimpiai mozgalmat a képviselőház méltó módon ünnepelte meg.
Az új sporttörvény éppen a 26. nyári olimpiai játékok idején, 1996. augusztus 2-án lépett hatályba. A törvény 39. §-a előírja, hogy az egész sportmozgalmat jelentős mértékben meghatározó Sporttanácsot a törvény hatálybalépése után hatvan nappal létre kell hozni. A 29. § pedig arról szól, hogy létre kell hozni 1997. január 1-jével azokat a sport célú közalapítványokat - nevezetesen a Gerevich Aladár Alapítványt és a Wesselényi Miklós Alapítványt -, illetve ezek kuratóriumait, amelyek a sportélet különböző területein hivatottak az állami támogatást igazságosan elosztani.
Sajnos a Sporttanács a mai napig nem alakult meg, ez a tény pedig megítélésem szerint egyrészt veszélyezteti az egész sporttörvényt, annak értelmét, másrészt pedig káros a hazai sport egészére. Az új olimpiász kezdetén különösen fontosnak tartom, hogy a kormány saját hatáskörében tegye meg azokat a lépéseket, amelyek hosszú távon teszik lehetővé a magyar sport kiszámítható állami finanszírozását, s ezáltal a sportolók céljainak megnyugtató hátteret biztosító nyugodt körülményeket.
Örömmel tölt el viszont az a tény - és a kérdésem második felét ezért nem is kellett feltennem -, hogy a kormány múlt heti ülésén döntött a két sport célú közalapítvány tárgyában, ezeknek a cégbírósági bejegyzése után kuratóriumok is létrejöhetnek, és beindulhat a munka - tehát erre vonatkozóan nincs kérdésem. Csupán azt kérdezem az államtitkár úrtól, hogy mikorra várható a Sporttanács megalakulása, és mi az oka a jelenlegi késlekedésnek. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem