RUSZNÁK MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársak! Nagy figyelemmel hallgattam Nádori képviselő úr hozzászólását. Egy gondolat késztetett arra, hogy kétperces hozzászólásomban megerősítsem azt a véleményét, amelyben nekem - hozzá hasonlóan - szintén erős a véleményem. Nevezetesen: amelyik gyermek 0-16 éves korig nem kapja meg azt a szellemi és testi fejlődést, az az elkövetkezendő időben nehezen vagy egyáltalán nem tudja megszerezni.
Egy holland példával szeretném bebizonyítani, hogy mit jelent az a szellemi fejlődés, amikor 8-10 éves gyerekek meg tudják védeni az érdeküket. A holland parlamentben öt évvel ezelőtt látogatást tettem. Nagy transzparensekkel 6-8 éves gyerekek tüntettek azért, mert egy osztálytársukat - mivel lejárt az ott-tartózkodási engedélye - kiutasították az országból. Kérdeztem az idegenvezetőtől: ugyan mit csinálnak itt ezek a gyerekek a nagy transzparensekkel? Védik az érdekeiket - 6-8 éves gyerekek -: harmincan beadtak egy petíciót az országgyűlés elnökéhez, hogy ők a zsebpénzükből kifizetik a gyermek ott-tartózkodási költségét. Azt hiszem, példamutató, amikor egy 6-8 éves gyerek tudja, hogy miért kell tüntetni békésen az érdekeinek a felismerése céljából.
Még egy fontos dolog a törvénnyel kapcsolatos. Ugyan nem vagyok e törvény szakértője, de mint érző ember, mint kereszténydemokrata, nagy figyelemmel kísérem - és a szakértők figyelmébe szeretném ajánlani - azt a gondolatot, ami több képviselő hozzászólásában is felvetődött, és amellyel természetesen én is egyetértek: a gyermeket nem szabad kiemelni a családból, ha az anyagi körülmények között kerül sorra. Azt hiszem, meg kell gondolni azt a tényt is, hogy szabad-e olyan családba pénzt adni - bizonyos formákat is figyelembe véve -, ahol a pénznek nem tudjuk követni az útját.
Következik a kérdésem: nem lenne-e helyesebb - egy fél gondolattal befejezem -, hogy az általános iskolában és a középiskolában 17-18 éves korig háromszor kapjon enni az a gyermek, aki ilyen családban nevelkedik? Akkor mindent megtettünk annak érdekében, hogy legalább egy erős, olyan felnövekvő nemzedék legyen, amely egészségben fog felnőni.
(18.00)
Mert ha kap tízórait, kap ebédet, kap uzsonnát, nem biztos, hogy a családhoz eljuttatott pénz ugyanúgy hasznosul. Köszönöm szépen, és elnézést, elnök asszony.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem