IVÁNYI TAMÁS

Teljes szövegű keresés

IVÁNYI TAMÁS
IVÁNYI TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Sokan üdvözölték már előttem ezt a törvényt, és magam is ezt szeretném tenni. Azt hiszem, annak nem sok értelme van, hogy a tisztelt Ház idejét azzal raboljam, hogy részletesen beszéljek olyan momentumokról a törvényben, amelyeket fontosnak vélek, de előttem már többen elmondták. Szeretnék azonban mégis néhány pontot hangsúlyosabbá tenni, és legalább jelzésszerűen felhívni a figyelmet néhány momentum fontosságára.
Mindenképpen üdvözlendő az, hogy a törvény szellemiségében olyan család- és gyermekcentrikus törvénytervezettel van dolgunk, amit régóta vártunk. Azt hiszem, nagyon lényeges momentuma a törvénynek az is, hogy deklarálja azt, hogy pusztán anyagi okokból egyetlen gyermek sem vonható ki a családból. Ezt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselőként én különösen fontosnak érzem, hiszen megyémben mind arányaiban, mind pedig abszolút tömegében igen jelentős számú a potenciális veszélyeztetetteknek a száma.
Akkor, amikor tudjuk, hogy ma a gyermekvédelem rendszerébe bekerült gyermekeknek közel 50 százaléka az, aki anyagi okokból került be a rendszerbe, nyilvánvalóan felvetődik a kérdés, hogy mit kell tennünk ezzel a problémával és azt hiszem, hogy ez a kérdés nem volt tovább halasztható. Itt nem pusztán arról van szó, hogy egyszerűen költségvetési szempontból is megfontolandó az, hogy a mamut-intézményrendszer fenntartásának a töredékéből lennének a gyermekek a családban benntarthatóak, hanem elsősorban a gyermekek érdekéről van szó, hiszen a legszakszerűbb intézményi gondoskodás sem tudja a gyermekek számára a családot pótolni.
Nagyon örvendetes az, hogy a törvényt megelőzve elindult az a folyamat, amely ezt a mamut-intézményrendszert elkezdte lebontani, újra előtérbe került a nevelőszülői hálózatnak a fejlesztése, a családotthonos modell.
(18.50)
Ez természetesen nem mehetett komoly szakmai háttér, illetve az illetékes minisztériumok komoly anyagi tehervállalása nélkül. És nagyon örvendetes az is, hogy a törvény ezt a folyamatot igyekszik folytatni, és igyekszik végigvinni ezt a megkezdődő fejlődést. De természetesen tudnunk kell azt, hogy lesznek olyan gyermekek, akik kimaradnak a családias környezetbe való bekerülésből, tehát egyszerűbben fogalmazva: mindig lesznek olyan gyermekek, akiket sajnos, intézményben kell majd tovább nevelni, lesznek speciális problémával küszködő gyermekek, fogyatékosok és egyéb problémával küszködők, és természetesen maradnak majd intézmények, de nagyon lényeges, hogy ezek az intézmények is minél inkább gyermekközpontúak és megfelelően működők legyenek.
Egy gondolat még a nevelőszülői hálózat fejlesztésével kapcsolatban. Itt nem hagyhatjuk azért szó nélkül azt, hogy ez a szféra, a nevelőszülők csoportja mára olyan helyzetbe került, a finanszírozási feltételek hiánya és a természetbeni juttatásoknak a hiánya olyan helyzetet teremtett ezen a területen, ami mára már nem tartható tovább, és itt különösen fontos az, hogy igazából szakmaszeretetből, és a nevelt gyermekek iránti szeretetből lelkes emberek igazából nem adták föl, és volt türelmük kivárni azt, hogy a körülmények megteremtéséért végre történjék is valami.
Amikor a prevenció fontosságát hangsúlyozzuk, és amikor üdvözöljük azt, hogy ez a törvény komoly figyelmet fordít a prevencióra, akkor tudnunk kell azt, hogy ezt olyan társadalmi környezetben tesszük, amikor a szegénység veszélyén túl növekszik a gyermekek általános veszélyeztetettsége, a kábítószer miatti veszélyeztetettsége, gyermekprostitúció és egyéb problémák miatti veszélyeztetettsége, és vannak olyan vélemények, amelyek szerint ezeken a területeken igazából még egy robbanás előtt vagyunk, hiszen még nem történtek meg azok a sajnálatos folyamatok, amelyek Nyugat-Európában már lényegesen jelentősebben éreztetik a hatásukat. Tehát ezekre a veszélyekre mindenképpen figyelnünk kell.
Elhangzott többek szájából az, hogy nagyon fontos az, hogy a gyermekvédelmi törvény harmonizáljon más törvényekkel, és itt én külön szeretnék rámutatni az oktatási törvénnyel való harmonizálásnak a fontosságára.
Tudott dolog, és itt megint, sajnos, a saját megyém problémáira különösen is gondolnom kell, hogy egyre több olyan gyermek van, aki ételhez, és különösen meleg ételhez csak az iskolában jut. Valamicskét segít ezen a problémán az, hogy 1997-től megjelent az oktatási normatívák között, mértékét tekintve inkább csak gesztusjellegűen ugyan, a napközis és az étkeztetési normatíva. De sokkal többről is van itt szó, amikor az oktatási törvénnyel való harmonizációt fontosnak gondolom. (Zaj.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem