HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Nagy tisztelettel hallgattam Nádori képviselőtársunk - talán mondhatom úgy is, hogy Nádori professzor úr - előadását. Humános gondolatával, sok-sok észrevételével egyetértek.
Én magam egyre szeretnék utalni. Valóban azt hiszem, a magyar törvényhozásban, a magyar törvényekben a "faj", "faji" megjelölés használata mindenképpen helytelen. Nagy szeretettel emlékeztetném a Házat arra, hogy az alkotmánykoncepció vitájában - amikor a faji megkülönböztetés tilalma szerepelt - többen felvetettük, hogy az etnikai megkülönböztetést használjuk helyette vagy legalább mellette. Elég arra utalni, hogy határainkon túl a magyarsággal szemben nem faji, hanem etnikai alapon történik a megkülönböztetés - épp most hallottuk, hogy sajnálatos módon Szlovákiában is.
Szeretném, ha az az észrevétele, amit mondott - miszerint ezen kifejezés ilyetén használata egyfajta környezetszennyezés -, a magas alkotmányügyi bizottságig is eljutna. Gondolom, hogy ebben semmifajta pártkülönbség nincs köztünk, még ha nemzetközi szervezetekben használt kifejezés fordításáról is van szó. Hosszú távon valóban ezt az igen szerencsétlen múltú, emlékű kifejezést fel kellene váltani az etnikai megkülönböztetés tilalmával.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem