SZABÓ SÁNDORNÉ

Teljes szövegű keresés

SZABÓ SÁNDORNÉ
SZABÓ SÁNDORNÉ, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság ez év február 5-én megtartott ülésén megtárgyalta az Egészségbiztosítási Önkormányzat és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár működéséről szóló, H/3648. számú országgyűlési határozati javaslatot. Tizenhárom támogató szavazattal, 1 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találta a bizottság az előterjesztést. Ülésünkön a vizsgálóbizottság tagjai elismerték: munkájukhoz a szükséges dokumentumokat, anyagokat rendelkezésükre bocsátották.
Megfogalmazódott, az Egészségügyi Önkormányzat és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kifogásolta, hogy csak a költségvetésük 20 százalékára kiterjedő vizsgálat folyt, de a következtetések túlságosan általánosítóak.
A vita során bizottsági ülésünkön egyértelműen megfogalmazásra került az is: a '91-es, önkormányzati igazgatásról szóló törvénnyel tulajdonképpen egy több évtizedig járhatatlan úton próbált újra elindulni a Társadalombiztosítási Önkormányzat. Hiányoztak ehhez a tevékenységet minden oldalról körülbástyázó törvények, a változó feltételekhez alkalmazkodni tudó szervezeti forma egyaránt. Bizottsági ülésünkön a kormány, az önkormányzat, a pénztár s a képviselőtársaim egyaránt elismerték: nem tudták a rájuk háruló feladatot zökkenőmentesen ellátni, tehát sem a kormánynak, sem az önkormányzatnak, sem a pénztárnak, sem pedig az Országgyűlésnek nem lehet tiszta a lelkiismerete.
A helyzet megváltoztatásához a bizottsági ülésen elhangzottak alapján az első lépésként a kormány feladata a tb-önkormányzat helyéről, működéséről szóló koncepció megfogalmazása, majd ennek ismeretében a törvényi háttér, a jogszabályi keretek egyértelmű megfogalmazása, az önkormányzat és az elnökség kompetenciahatárainak a tapasztalatok alapján történő újrarendezése, az Egészségbiztosítási Pénztár működőképességének biztosítása, de addig is a jelenleg is érvényes jogszabályok és a saját alapszabályuk szerinti törvényes működés garantálása. Az Országgyűlés - s benne a szociális és egészségügyi bizottság - feladata is megfogalmazódott: sürgetnünk kell a szükséges törvények parlamenti tárgyalását, hogy a végrehajtó testületeknek rendelkezésére álljanak munkájuk minél jobb és hatékonyabb végzéséhez. Köszönöm figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem