DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Mivel egy éven át vehettem részt az Egészségbiztosítási Önkormányzat és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gazdálkodását vizsgáló bizottság működésében, azt hiszem, sine ira et studio - tehát harag és kedvezés nélkül - elmondhatom, hogy a bizottság igyekezett munkáját objektíven végezni, és a rendelkezésre álló adatokat lelkiismeretesen elemezni, mindvégig tartva magát az Arany Jánostól származó ama mondáshoz: úttörőként bukni is érdem.
Ez a citátum az Egészségbiztosítási Önkormányzat és az OEP munkájára is vonatkozik, mivel gazdálkodásukban bizony joghézagokkal kellett megküzdeni, és ez lehetőséget adott sokszor szubjektív intézkedésekre. Elmondhatom, hogy ez az óriási kásahegy, amin át kellett rágnunk magunkat - és amelyet Kis Gyula, a bizottság vezetője jelzett már -, ez egy körülbelül 15 kilós iratcsomag, aminek képviselőtársaink csak a kvintesszenciáját kapták meg, és ezt a kvintesszenciát kell most elfogadnunk majd. Úgy gondolom, hogy ebben az esetben ez a nagy vizsgálati anyag tulajdonképpen a társadalombiztosítás pénzügyi alapjairól szóló 1994. évi törvény alapján állt. Sajnos számos helyen lyukas volt, és emiatt elmaradt az Egészségbiztosítási Alap konszolidációja, a hatáskörök és felelősségek egyértelmű szétválasztása, az ellátó rendszerek átalakítása - holott mindezekre az Állami Számvevőszék többször felhívta az illetékesek figyelmét.
A bizottság így joggal állapította meg, hogy a vagyongazdálkodás szabályozása felületes és hiányos. Hiába volt az átadásra kerülő vagyonelemek nem reális áron történő és rapszodikus biztosítása is, mert rontotta a hatályos vagyongazdálkodás feltételeit.
Az összeférhetetlenséggel kapcsolatos jogos megállapítások a polgári etikai követelmények semmibevételére, valamint az ellenőrzések felületességére utaltak. Ezt mutatták több esetben a megbízási szerződések hasznosulását elmulasztó formális kifizetések is.
A betegszállítások kapcsán feltárt anomáliákat sürgősen meg kell oldani, amit a következőkben a piacgazdasági követelmények figyelembevételével rendezni szükséges.
Örömömre szolgál viszont, hogy az Egészségbiztosítási Önkormányzat elnöksége összefoglaló véleményében önkritikusan beismeri a vizsgálóbizottság által feltárt hiányosságok jogosságát, és vállalja a szükséges intézkedések megtételét. Egyetértek azzal is, hogy a kormány és a parlament intézkedjék egy új, gondosabban kimunkált struktúra megalkotásáról, amely a betegek gyógyulására ad jobb esélyt, és kiküszöböli az Egészségbiztosítási Önkormányzat és az Országos Egészségügyi Pénztár rákos daganatait és gócait. A Független Kisgazdapárt mindent megtesz majd ennek érdekében.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kisgazdák padsoraiban.)
(19.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem