DR. MÉSZÁROS GYULA

Teljes szövegű keresés

DR. MÉSZÁROS GYULA
DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kereszténydemokrata Néppártból Csépe Béla képviselőtársam már ismertette álláspontunkat a hadigondozásról szóló törvény módosításával kapcsolatosan, ezért igyekezni fogok, hogy ne ismételjem meg azt.
Az előző parlament a ciklus legvégén alkotta meg ezt a törvényt, kevés volt az idő, és már akkor látszott, hogy nem fogja át a hadigondozásra szorulók teljes körét. Már az első mondat zavar bennünket, mely szerint: "hadigondozásra jogosult az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki" - és itt következik a fölsorolás, hogy kiket érint. Minden képviselőtársam tudja, hogy a második világháborúban a Magyar Királyi Hadseregben igen sokan szolgáltak a bécsi döntések eredményeként visszacsatolt területekről bevonult magyar állampolgárok. Így tehát ezekben az országokban is vannak hadirokkantak, hadiözvegyek, hadiárvák, akik éppúgy megérdemelnék a gondoskodást, legalább az egyszeri térítést, mint az itthoniak. Ők - vagy férjük, vagy apjuk - ugyanúgy a magyar hazáért harcoltak és haltak hősi halált, mint a mi apáink, akik a másodszor is megrajzolt trianoni határokon belül maradtunk. Tehát ha - mondjuk - a Székelyföldről jelentkezik egy hadiözvegy az egyszeri térítésért, az én igazságérzetem azt súgja, hogy ő is jogosult.
A második kérdés az időpont kérdése. A hatályos törvényben az 1949. január 1-je után megvont pénzellátásra vonatkozik az egyösszegű térítés, a módosításban már 1945. december 31-e szerepel. Nincs okom kétségbe vonni a törvényalkotó azon szándékát, hogy teljessé akarja tenni ezt az ellátási kört, hogy senki se maradjon ki belőle. De akkor tegyük az időpontot 1944. december 23-ára, az Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakulásának idejére! Ugyanis bizonyítékok vannak arra, hogy már 1945-ben vontak meg hadigondozotti ellátásokat főként a német nemzetiségű magyar állampolgároktól.
A harmadik kérdés az egyösszegű térítés összegszerűségére vonatkozik. Kereszténydemokrata körökben úgy értesültünk, hogy a hadigondozottak közalapítványa rendelkezik azzal az összeggel, amelyből a Csépe-Sepsey-féle javaslat szerinti összegek kifizethetők. A honvédelmi bizottság legutóbbi ülésén úgy határoztunk, hogy megvizsgáljuk ennek lehetőségét, és ha csak lehetséges, támogatólag terjesztjük a tisztelt Országgyűlés elé. Reményeink szerint, ha olyan konszenzus lesz ebben a kérdésben itt a Házban is, mint a honvédelmi bizottságban, akkor ha késve is, de végre rendeződik ez a kérdés, és minden hadigondozott hamarosan hozzájut ehhez a régóta jogos, szerény összeghez. Talán lassan a mi képviselői lelkiismeretünk is megnyugodhat, hogy nem hagytunk ki senkit, akinek segíteni szerettük volna.
Befejezésül csak annyit a mi munkánkról, hogy a módosított hadigondozotti törvény, ha nem is lesz olyan tökéletes, mint az 1933. évi VII. törvénycikk, de legalább néhány könnyebb évet szerez sokat szenvedett honfitársainknak. Köszönöm képviselőtársaim megtisztelő figyelmét. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem