DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Nem folytat senki számháborút. 1997-ben egyébként a felsőoktatási törvénnyel összhangban megváltozott a felsőoktatási intézmények finanszírozási formája. A költségvetés többé nem bér- és dologi költséget finanszíroz, hanem normatív finanszírozásra tért át. Ennek megfelelően a korábbi évek gyakorlata - miszerint a Kjt. módosulásából következő béremelések fedezetét az intézmények automatikusan megkapták a költségvetésből - megszűnt.
Ennek megfelelően az egyetemek, főiskolák a költségvetésnek jeleztek különféle hiányokat. A minisztérium saját számításai szerint ezek a jelzések nem megalapozottak. Ha két fél eltérő véleményen van, akkor általában a tárgyalás szokott a célszerű megoldás lenni. Ezt a gyakorlatot követte a Művelődési és Közoktatási Minisztérium is, amikor a felsőoktatási intézményektől bekérte a hiányokat, tehát bekérte a jelzéseket a Kjt.-módosulás következtében szerintük előállott hiányokról. Ezeket felülvizsgálta, és jelen pillanatban is folytatja a tárgyalásokat a felsőoktatási intézményekkel, hogy mekkora az a hiány, amelyet ténylegesen el tudunk ismerni.
Tekintettel arra, hogy az intézmények által jelzett hiányba olyan - egyébként csakugyan létező, az intézmények számára szorító - hiányokat is belevettek, amelyeknek semmi közük nincs a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosulásához, ezért indokolt a Művelődési és Közoktatási Minisztérium gyanúja: nem minden hiányt kell zsebből azonnal kifizetni, hanem esetleg tárgyalni kellene az intézményekkel arról, hogy mi az, ami ténylegesen kifizetendő - mert a parlament által módosított Kjt. hatása -, és mi az, amit az intézményeknek - bár elismerem, hogy nehéz helyzetben, de - mégiscsak maguknak kell kigazdálkodniuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem