DR. DOBOS KRISZTINA

Teljes szövegű keresés

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár úr! Szerettem volna a miniszter urat megvárni, de most már a harmadik hét után úgy gondoltam, hogy államtitkár úr is válaszolhat a kérdésre. A kérdésem pedig arról szól, hogy a négy nagy budapesti egyetem után a vidéki egyetemek is jelezték: rendkívüli hiánnyal fognak számolni akkor, ha a közalkalmazotti béreket kifizetik.
Itt azonban egy számháború folyik, hiszen miniszter úrtól, államtitkár úrtól, helyettes államtitkár úrtól többször hallottuk, hogy 30 százalékkal növekedett a felsőoktatás támogatása; bár Dinya László helyettes államtitkár úr azt is elismerte, ez azt jelenti, hogy reálértékben az 1990. évi érték 40 százalékát kapják meg az egyetemek és a főiskolák. Tehát szó nincs arról, hogy - bár az idei évben emelkedett a költségvetési támogatás - ki tudnák fizetni ezeket a közalkalmazotti béreket.
A számháborúnak van egy másik oldala, amely arról szól, hogy semmi baj, hiszen a dologi kiadásokból ki lehet fizetni a béreket, mert a miniszter úr segíteni fog, hogy az államháztartási törvényt ne kelljen betartaniuk az egyetemeknek. Azonban a dologi kiadások is 20 százalékkal csökkentek. Tehát úgy gondolom, célszerű lenne most már a minisztériumnak elmondania és végiggondolnia, hogy olyan kötelezettségre szólította fel az egyetemeket, amelyet nem tudnak teljesíteni.
A kérdéseim pedig a következők:
Az első: amikor 1996-ban a költségvetési vitában kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt figyelmeztették a művelődési minisztert, hogy nem lehet kifizetni a közalkalmazotti béreket, akkor miért nem intézkedett. Miért most, áprilisban kíván intézkedni?
A második kérdésem: hogyan gondolja a miniszter úr, hogy az amúgy teljesen rossz helyzetben lévő egyetemek dologi kiadásából fogják a béreket fizetni?
A harmadik kérdésem: vajon gondolkozott-e a művelődési tárca arról, hogy miért jó a számára az (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ha az összes egyetem és főiskola kiszolgáltatott helyzetbe kerül? Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem