DR. BENKŐ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. BENKŐ ANDRÁS
DR. BENKŐ ANDRÁS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Körülbelül két éve kérdést intéztem a jelzett ügyben az illetékes tárcákhoz. Akkor a privatizációért felelős tárca nélküli miniszter válaszolt, és ígérte, hogy belátható időn belül orvosolják a problémát. Lassan két éve viszont szinte semmi nem történik, sőt újabb gondok keletkeznek.
A választókörzetemben jelentkező problémák valószínűleg nem egyedi esetek, orvoslásuk már nem tűr halasztást, rövidesen válsághelyzetek is várhatók nálunk és talán másutt is.
Konkrétan: a Tamási Állami Gazdaság jogutódja, a Fornád Rt. privatizációja megtörtént, de sem a közművek leválasztása és az ellátási felelősséggel rendelkező önkormányzatoknak való átadása, sem legalább a településeket összekötő utak jogi és működési helyzetének rendezése többségében nem történt meg - és akkor még nem is szóltam a területen munkanélkülivé vált pusztai lakosság szociális problémáiról, ami váratlanul nehezen elviselhető terheket zúdított az ott levő önkormányzatokra.
Itt várhatóan nagy feszültségek is elképzelhetők a pusztai és a központi területek, települések lakói között. A pusztai lakosság több mint 90 százaléka munkanélküli lett, Iregszemcsén például, amely 3 ezer fős település, a pusztai lakosok aránya 7,2 százalék, a szociális kiadások reájuk eső része csaknem 50 százalék.
(15.00)
Az 1990-ben viszonylag jó állapotban levő közművek és utak a gazdátlan helyzet miatt lepusztultak. Helyreállításuk egyszeri jelentős beruházást és folyamatos karbantartási költségeket igényel.
Először a jogi helyzetet kellene rendezni. Az utak státusza: közhasználatra átadott magánút. A privatizációval nincs gazda és működtető. A közúti igazgatóság jogutódja lenne talán a megfelelő működtető. Ha nem veszi át országos szerv ezeket az utakat, akkor a Volán rövidesen nem indít járatokat, mert a lepusztulás olyan mértékű. A közművek egy részét a privatizációval együtt eladták, így a lakosság és a települések a tulajdonosok jóindulatától vagy anyagi helyzetétől függnek. Csődjük esetén a villany- és a vízszolgáltatás megszűnhet. Ez reális veszély, mert az egyik kapcsolódó tulajdonosnál a Dédász megszüntette az áramszolgáltatást.
Tisztelt Államtitkár Úr! Suchman akkori miniszter úr válaszában azt mondta: bűn lenne ezeket a terheket az önkormányzatokra hárítani. Ez a megállapítás jelenleg is igaz.
Kérdéseim: Foglalkozott-e a kormány ezekkel a problémákkal? Lát-e lehetőséget a jogi helyzet rendezése után központi megoldásra? Vagy kaphatnak-e ezek az önkormányzatok a normatívákon felül olyan rendszeres haszonvételeket, amelyekből ezen nem várt feladatokat kezelni tudják; gondolok a földek bérleti díjának átengedésére vagy egyéb dolgokra.
Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem