SEBŐK JÁNOS

Teljes szövegű keresés

SEBŐK JÁNOS
SEBŐK JÁNOS (MSZP): A 83. § (1) bekezdés c) pontját kívánom elhagyatni azért, mert ez a kormány feladatává kívánja tenni, hogy szabályozza a belügyminiszter határőrséggel kapcsolatos irányítói jogkörét. Viszont a honvédelmi törvény 9. § (2) bekezdése a belügyminiszter irányítói jogkörét törvényben rendeli szabályozni. Törvényben rendeli szabályozni, nem kormányrendeletben! Ez az egyik.
Másodszor pedig: az is helyes, ha az irányító jogkört - mivel határőrségről van szó - a határőrségről szóló törvénybe teszik be ugyanúgy, mint ahogy a honvédelmi miniszter szakmai irányítási jogkörét a honvédelmi törvény 10. §-a pontosan levezeti és szabályozza, és a Magyar Honvédség működésének irányítási jogkörét pedig pontosan levezeti a honvédelmi törvény 11. §-a. Tehát egyszer a törvény előírja az irányítói jogkör törvényben szabályozását, másrészt pedig, ha egyszer a honvédelmi miniszternek a jogkörét szabályozza a honvédelmi törvény, akkor én úgy hiszem, nem kell külön kormányrendelet ahhoz, hogy ebben a törvényben pontosan meghatározásra kerüljenek a belügyminiszter úr irányítói jogköre.
Még egy befejezésül: a 85. § (5) bekezdése. Ez egy külön furcsa meghatározás. Felolvasom: "külön törvény rendelkezése alapján más államigazgatási szervek is végezhetnek nyomozati cselekményt". Most már csak az a kérdésem, hogy esetleg a Földművelésügyi Minisztériumot akarják-e bevonni ebbe, a Népjóléti Minisztériumot, a Munkaügyi Minisztériumot, vagy kiket, melyik államigazgatási szervnek akarnak még külön nyomozási cselekményeket biztosítani.
Köszönöm, befejeztem.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem