SEBŐK JÁNOS

Teljes szövegű keresés

SEBŐK JÁNOS
SEBŐK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! A 111. ponthoz szólnék hozzá, amely szerint a 69. § elhagyását javasoltam. Csodálom, hogy ezt éppen az emberi jogi bizottság nem vette észre, hiszen ez véleményem szerint alkotmányba ütközik, mégpedig az alkotmány 59. §-ának (1) bekezdésébe, amely szerint "a Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jó hírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog". Mit foglal magában ez a bizonyos 69. §? Azt, hogy aki belép az ország területére, annak 90 napig tárolják a következő adatait: a beutazás helyét, idejét, módját, a beutazó személy nevét - családi és utónév -, a születési helyét, idejét, nemét, állampolgárságát, útiokmányszámát, illetve amennyiben a beutazás gépjárművel történik, a gépjármű forgalmi rendszámát.
Ezt azért tartom rossznak ilyen tekintetben, mert arról a magyar vagy külföldi állampolgárról, akinek semmiféle összeütközése nem volt a magyar törvényekkel, mégis 90 napig adatot tárolnak, sőt ebből az adatnyilvántartásból a határőrség még adatot szolgáltathat az igazságszolgáltatási, bűnüldöző, nemzetbiztonsági és menekültügyi szerveknek, illetve az idegenrendészeti hatóságoknak. Bár a szakértők, illetve a kormány megbízottja azt mondotta, hogy ez csak a bejövő külföldi állampolgárokra vonatkozik, azonban ha valaki ezt a szöveget elolvasta, ebben nincs olyan, hogy a bejövő külföldi állampolgárokra vonatkozna. Azaz vonatkozik a magyar állampolgárokra is, ha elhagyták Magyarországot, és visszajönnek.
Ezért ezt nem tudom elfogadni, már csak azért sem, mert kérem, elég sokat problémázunk némely államokkal, és ismertetni szeretnék önökkel egy MTI-jelentést, amely III. hó 6-án kelt. Csak néhány mondatát ismertetném: "Szlovákiában az egyszer lefülelt illegális határátlépők soha többet nem juthatnak be az országba, bármilyen remek új dokumentumokkal szerelkezzenek is fel. Szlovákia ugyanis a világ egyetlen országa, melynek ujjlenyomatokat nyilvántartó számítógépes rendszere 60 határátkelőhellyel és mintegy 40 rendőrkapitánysággal van állandó kapcsolatban. Jelenleg mintegy százezer gyanús személy ujjlenyomatait tartják nyilván.
(19.40)
A rendszer további különlegessége, hogy a tenyérlenyomatokat is őrzi és vizsgálja." Amit szeretnék az emberi jogi bizottságnak is a tudomására hozni, hogy az utolsó mondata ennek a közleménynek úgy szól: "Szlovákia emberi jogi chartájának köszönhetően, csakis a gyanús személyek ujjlenyomatait tartja nyilván a rendszer, noha nem is olyan régen még mindenkinek az ujjlenyomatai szerepeltek például a személyi igazolványban." Vagy a schengeni egyezményben lévő országok, amelyik az úgynevezett SIS-rendszerbe tartoznak, nem tartanak nyilván adatokat, hiszen a rendszer központjával összeköttetésben vannak, csak ellenőriztetik az útlevelet - és persze sok mást, mert ők eléggé fel lesznek szerelve október 1-jétől nagyon sok műszerrel -, és megállapítják, hogy az illető a schengeni országok területén összeütközésbe került-e törvénnyel, azaz lopott-e valamit, vagy körözés alatt van-e és a többi. De senki mással nem foglalkoznak. Ezért tartom furcsának, hogy Magyarországon a belépő személyeket még mindig 90 napig ellenőrizni akarják. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem