SEBŐK JÁNOS

Teljes szövegű keresés

SEBŐK JÁNOS
SEBŐK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Képviselőtársak! A 6. fejezet címéből kivettem a titkos információgyűjtést, illetve az 54. §-ból kivettem a rendőrségi törvény 7. és 8. fejezetét. Ezzel nem kívánok sokat foglalkozni, csak várom a választ a kérdésemre, amit az általános vitában feltettem: mely szerv végzi a titkos információgyűjtést? Ez a szerv melyik nemzetbiztonsági szolgálathoz tartozik; és ezt a szervet az Országgyűlés melyik bizottsága ellenőrzi? Ha erre megkapom a választ, akkor úgy hiszem, a titkos információgyűjtésre is megkapjuk a választ.
Azonban az 54. és az 56. §-t a jogászoknak kellene alaposan átnézniük, mert megmondtam, hogy nem vagyok jogi szakember, és ebben elég sok problémát látok. A 7. fejezetet azért vettem ki, mert titkos információgyűjtést - ahogy az előbb említettem - a határőrség nem folytathat; a 8. fejezetet viszont azért, mert feleslegesnek tartom, ugyanis a törvényjavaslat tartalmazza az adatkezelést. Az egész rendőrségi törvényt - pontosabban a fél rendőrségi törvényt, mert végeredményben majdnem a felét beletették a határőrségről szóló javaslatba - nem tudom így elfogadni, mert erre is feltettem a kérdést: egyrészt ki tudja meghatározni azt, hogy a határőrség mikor fegyveres erő, és mikor rendvédelmi szerv. Azaz mikor melyik szervként cselekszik? Úgy hiszem, ezt nagyon nehéz meghatározni.
Másrészt pedig beemelték azt a bizonyos 58. és 59. §-t a rendőrségi törvényből. Ez végeredményben hogyan is alkalmazható? Ugyanis itt a fegyveres erő kötelékében történő alkalmazásról van szó, de erre az alkotmány egy külön passzust ír, hogy mikor lehet alkalmazni a fegyveres erőt. Ha viszont bekerül ebbe a törvénybe, nekem az az érzésem, hogy rendvédelmi szervként akarják alkalmazni. Ez pedig véleményem szerint nem elfogadható.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! Még egy-két résszel foglalkozni fogok, de mivel a többi rész mind a rendőrségi törvénnyel, illetve a bűnüldözési, bűnmegelőzési, nyomozási cselekményekkel kapcsolatos, ezért azokkal nem foglalkozom. Ugyan módosító javaslatok tömegét adtam be, de nem tudok mást tenni és csinálni, mert véleményem szerint a határőrség mint fegyveres erő, ilyen cselekményeket nem végezhet.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem