MÉCS IMRE

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Személyes megszólíttatás miatt szóltam, mert egyike vagyok a pánikba esett képviselőknek, akikről Sebők képviselőtársam beszélt. 1993-ban, amikor a honvédelmi törvény, a későbbi '93. évi CX. törvény hatpárti egyeztetése volt, és a legnagyobb ellenzéki pártot képviseltem akkor, éjszakákon keresztül gyötörtük egymást, hogy találjunk megfelelő megoldást az ország akkori helyzetében. Nem szabad elfelejteni, hogy déli határaink mellett egy eléggé mocskos és szörnyű polgárháború dúlt, Magyarország határát rendszeresen megsértették, és az országhatár mellett lévő lakosság valóban pánikhelyzetben volt, és féltek. Az akkori belügyminiszter, akkori honvédelmi miniszter, akkori miniszterelnök, maga Antall József is többször beszélt velünk, és kimutatták azt, hogy az akkori alkotmányos rendelkezésnek megfelelően még csak föl se vonulhattak volna a határ mellé egyetlenegy páncélozott járművel sem, ahhoz is a parlament engedélye kellett volna.
Tehát feltétlenül szükség volt arra, hogy egy ésszerű kompromisszumot hozzunk az ország védelme érdekében és a gyors reagálás érdekében. Az alkotmány 19/E §-a előírja, hogy a kormány köteles azonnal eljárni, ezért is került be az én módosító javaslatom alapján az alkotmány eredeti szövege, hogy nemcsak fegyveres támadás, de külső fegyveres csoportok váratlan betörése esetén is haladéktalanul el kell járnia a kormánynak. És a kormánynak éppen ez a szerve, amely haladéktalanul el tud járni, az a határőrség, amit ezért hoztunk létre, ezért tartunk fönn.
A másik pedig, hogy a honvédelmi törvény bevezető szakaszában ott szerepel, hogy a törvényben szereplő, éppen a rendkívüli helyzetekre vonatkozó törvényeket 1997. december 31-ig kell ennek a Háznak meghoznia. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Tehát ez még egy előttünk álló feladat, hogy azt a törvényt is meghozzuk, amely szerint a kormány azonnali intézkedései szükségesek. Köszönöm szépen.
(18.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem