KŐSZEG FERENC

Teljes szövegű keresés

KŐSZEG FERENC
KŐSZEG FERENC (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Jó hírt szeretnék közölni. Igen nagy számú módosító indítványt adtam be, amelyek túlnyomó többsége nem kapta meg a bizottságok támogatását, még az egyharmados támogatást sem, de egy, pontosabban két módosító indítványom mégiscsak megkapta a bizottságok támogatását, és a kormány is egyetértett velük. Ezek közül az egyik különösen fontos, az, amely a jegyzőkönyvben a 87. sorszám alatt szerepel.
Ebben arról van szó, hogy a határőrség idegenrendészeti ügyekben eljáró államigazgatási szerv. Már maga az alaprendelkezés is helyes, amelyik azt mondja ki, hogy amennyiben valaki a határőrség szervénél jelentkezik, és nemzetközi védelmet kér, vagyis menekültkénti vagy menedékeskénti elismertetését kéri, akkor a határőrségnek át kell irányítania a menekültügyi hatósághoz, a Menekültügyi és Migrációs Hivatalhoz. Ez helyes rendelkezés. Azt gondolom, a módosító indítvány - amelyet az előterjesztő is és valamennyi bizottság is támogatott - ezt a rendelkezést teszi teljesebbé.
Ugyanis azt mondja az indítvány, hogy ha valaki arról beszél a határőrségnek, hogy őt a kiutasítása, kitoloncolása esetén veszély fenyegetné, vagyis bekövetkezne az, ami az idegenrendészeti törvény 32. §-ában áll - tehát kínzás, megalázó vagy embertelen bánásmód veszélyének volna kitéve -, ebben az esetben ezt jegyzőkönyvezni kell. Ez igen fontos, mert igen sok olyan külföldi van, aki ilyen veszélyre utal, és a jelenlegi helyzetben nem lehet pontosan nyomon követni, hogy ezek a jelzések mindig jegyzőkönyvbe kerülnek-e, tehát nagyon fontos, hogy a törvény kimondja azt, hogy jegyzőkönyvbe kell kerülniük.
A másik pedig az, hogy ilyen esetben a határőrség feladata, kötelezettsége, hogy átirányítsa a külföldit a menekültügyi hatósághoz, ahol majd kezdetét veszi a menekültügyi vagy befogadotti elismerésre irányadó eljárás. Ez a módosítás egyébként - azt gondolom, ennek köszönhető az elfogadása is - egybevág a tervezés stádiumában lévő, de remélhetőleg hamarosan az Országgyűlés elé kerülő menedékjogi törvénnyel.
Sajnálom, hogy az ezzel összekapcsolódó másik módosító javaslatot - amelyik arról szól, hogy abban az esetben, ha valaki az átadásról szóló egyezmények, közismertebb nevükön a toloncegyezmények alapján kerül visszaadásra - nem támogatta az előterjesztő. A határőrségi törvény nem hangsúlyozza azt, ami a toloncegyezményekben tulajdonképpen benne van, és nem szab meg ezzel kapcsolatban a törvény a határőrség számára különös feladatot, nevezetesen azt, hogy a toloncolásnál is vizsgálni kell azt, hogy akár a szomszédos ország állampolgáráról van szó, akár pedig egy harmadik ország állampolgáráról, a kitoloncolásnak nem lehet az a következménye, hogy az illetőt azok a sérelmek érik, és azok a veszélyek fenyegetik, amelyeket az idegenrendészeti törvény említett szakasza magában foglal, vagy pedig nem indokolt-e esetében a menekültügyi eljárás megindítása.
Remélem, hogy tulajdonképpen az elfogadott szakasz ide is vonatkoztatható, de azért a pontosság kedvéért helyesebb lett volna, ha ez a jegyzőkönyvezési és átirányítási kötelezettség a toloncegyezményekkel kapcsolatban is bekerül a törvénybe, tekintettel arra, hogy a toloncegyezmények alapján történő toloncolások esetében nem feltétlenül kerül sor az idegenrendészeti eljárásra.
Egy mondat erejéig hadd menjek vissza még az előző szakaszhoz, mert nem akartam e miatt az egy mondat miatt külön jelentkezni. Abban is van egy elfogadott indítványom. Ebben az esetben is azt kell mondjam, hogy nagyon örülök az elfogadásának, bár kétségtelen, az indítvány maga is keretjellegű. Azt mondja ki módosított formában ez a törvényhely, hogy a határőrség a társadalmi szervezetekkel is együttműködik; tehát nemcsak az egyébként felsorolt állami és önkormányzati szervekkel, hanem a társadalmi szervekkel is. Azt gondolom, hogy egy emberarcú határőrség létrehozása szempontjából ez igen fontos. (Szórványos taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem