JAUERNIK ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Én a törvényjavaslat 3. §-ával kapcsolatban szeretnék röviden hozzászólni. Ez a szakasz határozza meg a halászati jog fogalmát. Tulajdonképpen elfogadom az e szakaszban leírtakat úgy általánosságban, összességében. Egyetlenegy észrevételem van, és szeretném, ha ez a törvényjavaslat módosítása során bekerülne a törvénybe. Mégpedig a (2) bekezdésbe, ahol a holtág és bányató esetében a halászati jogot a magyar állam - a tulajdonjogtól függetlenül - magáénak tartja fenn, hogy pontosan fogalmazzak.
Úgy gondolom, ezzel egyet lehet érteni, kivéve azokat az eseteket, amikor a holtág, bányató önkormányzati tulajdonban van, és az önkormányzat ki is nyilvánítja, hogy halászati jogával élni kíván. Tudom, többféleképpen lehetne megoldani ezt a kérdést, hogy az önkormányzat megkapja a saját tulajdonában levő vízterületre a halászati jogot. De úgy gondolom, a pályáztatás során bárminemű előny adása nem olyan megoldás, amely biztosítja az önkormányzatoknak azt a jogát, hogy a saját tulajdonú bányató és saját tulajdonú holtág esetében mindennemű pályáztatási eljárás nélkül is a halászati joghoz hozzájussanak.
Tudom azt is, hogy az önkormányzatoknak nem kötelező feladata a halászattal kapcsolatos jogok gyakorlása. Ugyanakkor azt is tudom, nagyon sok önkormányzatnak semmiféle lehetősége nincs - és szándéka se - ilyen tevékenység végzésére. Viszont tudom azt, hogy több helyen van ilyen szándék, és nagyon sok helyen az önkormányzati törvény 107. §-a lehetőségeit éppen ezért használták ki az önkormányzatok, és kérték önkormányzati tulajdonba a holtágak tulajdonjogát, és meg is kapták a vagyonátadó bizottságoktól, hogy majdan az állampolgároknak, az önkormányzatok területén élő állampolgároknak a szabadidő hasznos eltöltését segítsék elő.
Úgy gondolom, ha az általam beadott módosító indítványt az előterjesztő és a bizottságok megfontolják és támogatják, akkor ezt a problémát, amellyel az önkormányzati bizottság nagyon sok tagja - akivel egyeztettem -, egyetért, akkor megoldható ez a probléma, s alapvetően a törvényjavaslat szelleme és szándéka nem csorbul. Éppen ezért kérem az előterjesztő, illetve képviselőtársaim támogatását az általam, illetve általunk benyújtott módosító javaslat elfogadásához. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem