DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd erősítsem meg az előterjesztő véleményét. Azért teszem elsősorban, mert igaz, és tudom, hogy a probléma valós, de hogy egy ilyen módosító indítvánnyal valamilyen tevékenységében korlátozzuk az egyesülési törvénnyel szemben egy másik törvényben az állampolgárok ilyen típusú jogát, ez valóban alkotmányellenes, Nem kell hozzá Alkotmánybírósághoz fordulni, vagyis megadni azt az esélyt, hogy egy olyan törvénypont szülessék, amelyet 100 százalékosan előre megmondható módon az Alkotmánybíróság - pestiesen szólva - el fog kaszálni.
A probléma mégis létezik. De egy magasabb rendű szint az, amivel most itt nehezen tudunk - ha úgy tetszik, más szocializációs okok miatt - mit kezdeni, nevezetesen: bizony a demokráciában ezek a jogok oszthatatlanok. Akkor pedig arról van szó, hogy a társadalom bizonyos olyan alapegységeinek, mint a horgász egyesület, kell tudomásul venni, hogy állampolgári jogok is vannak, s ezeknek a szabályozása követeli meg épp azt, hogy törvényerejű szabályok legyenek. Erről hozunk most majd valami törvényszintű szabályozást. Az egy másik kérdés - és azon kell majd gondolkodni -, hogy ezek a társadalmi egyesületek miként vehetnek részt hatékonyan önkormányzatokkal, másokkal együtt abban, hogy az állampolgári jogon állami jegyet váltók valóban betartsák e törvény rájuk is - ugyanúgy, ahogy az egyesületi tagokra - vonatkozó rendelkezéseit. Ezen kell gondolkodni, ebben segíthet egy jó végrehajtási utasítás, én nem vitatom, illetve egy ilyen típusú szellemiségű gondolkodás és cselekvés az egyesületek részéről. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem