DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Semmiféle észérvet azzal szemben felhozni, amit önök elmondtak, nem lehet. Nyilvánvalóan a szabályozásnak, az ellenőrzésnek leghatékonyabb, legegyértelműbben látható pontja és garanciája az, ha valahová, egy szervezeti egységhez a bejegyzett horgász tartozik, és ennek megfelelően a fogásieredmény-naplóját is vezeti és leadja.
De van ebben az országban egy olyan törvény, amely az egyesülési jogot szabályozza. Ez azt mondja, hogy a szabad egyesülési jog alapján szabadon dönthetem el, hogy valamilyen szervezethez - akár társadalmi szervezethez, akár egy szakmai szervezethez - tartozni kívánok-e vagy sem. Ha tehát ezt kötelezővé tesszük, akkor itt egy alkotmányjogi probléma vetődik föl!
Még egyszer mondom: az összes érvüket értem, és én mint horgász ezzel maximálisan egyet tudok érteni. Itt ezt az alkotmányjogi problémát kellene feloldani, és ha ebben a kérdésben az alkotmányügyi bizottság véleményét kikérnénk, és az azt mondja, hogy ez a szabályozás nem alkotmánysértő, akkor ezzel egyetértünk.
A vadászati törvénynél mi ezt megkíséreltük. A vadászati törvénynél mi ezt szerettük volna - hiszen ott még fontosabb, mert ott fegyverrel, egy veszélyes eszközzel szaladgálnak az állampolgári jogon kapható állami vadászati jegy tulajdonosai! -, hogy ott legyen egy egyesületi kényszer. És akkor az alkotmányjogi szakértők véleménye az volt, hogy épp az egyesülési törvényre való tekintettel ott sem lehet ezt így korlátozni. Ennek szellemében vagyunk kénytelenek mondani azt, amit mondunk.
Utoljára ismétlem: ne rám haragudjanak! (Derültség.) Teljes együttérzésem, megértésem és emberi támogatásom ezé a módosító indítványé. Ha az Országgyűlés meg fogja szavazni, nyilván mi nem szaladunk az Alkotmánybírósághoz, de ha valaki esetleg ezt teszi, akkor nem látom annak garanciáját, hogy ezt esetleg az Alkotmánybíróság ne venné ki a törvényből.
Köszönöm szépen, elnök asszony.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem