DR. VASTAGH PÁL

Teljes szövegű keresés

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Komolyan elgondolkodtatott, hogy szombaton a Metész Csongrád megyei választmányának tömörkényi ülésén elhangzott kijelentések kapcsán vajon szükséges-e a parlamentben, a közvélemény érdeklődő figyelmétől kísérve szólni. A meditáció elsősorban abból adódott, hogy a napirend előtti hozzászólás arra is alkalmas lehet, hogy az eseményt és a szereplőket ismételten a figyelem középpontjába állítsa, és némiképp mindazt túlértékelje.
Most azonban nem egyszerűen a kormány elleni támadásról van szó, hanem sokkal többről; az alkotmányos rend durva megsértéséről és erőszakos cselekményekre történő felhívásról van szó. Különösen furcsa és elfogadhatatlan mindez egy magát érdekképviseletnek minősítő szervezettől, amely állítólag a mezőgazdasági termelők érdekeinek védelmében kíván fellépni. Ha ez az agresszív politikai megnyilvánulás teret nyer, gyengítheti a társadalmi stabilitást és békét, és ez a legfontosabb oka annak, hogy a kormány nem mehet el szó nélkül a történtek mellett.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyian jól tudjuk, hogy az 1989-es és az 1990-es alkotmánymódosítások óta az alkotmány egyértelműen tartalmazza, hogy a Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam. Egyben azt is rögzíti és kifejezi, hogy a társadalom egyetlen szervezetének, állami szervnek vagy állampolgárnak a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására. Az ilyen törekvésekkel szemben pedig mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.
A fenti idézetek a többpárti képviseleti demokrácia védelmének leglényegesebb alkotmányos szabályai. A jogállamban, így hazánkban is, valamennyi politikai szabadságjog, az egyesülési, gyülekezési szabadság, a sztrájkjog érvényesül. A Magyar Köztársaság elismeri a békés gyülekezés jogát, és biztosítja annak szabad gyakorlását. Ugyanakkor törvényeink azt is kimondják, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt, annak elkövetésére szóló felhívást, nem járhat más jogainak és szabadságainak sérelmével.
Ezek a szabályok, tisztelt képviselőtársaim - és erre valamennyien tanúk vagyunk és a közvélemény is az -, 1990 és '97 között a politikai folyamatokban lényegében hazánkban érvényesültek. Magyarországon ebben az időszakban számtalan konfliktus keletkezett, számtalan érdek-összeütközés, súlyos társadalmi konfliktusok, azonban mindezek megoldása és feloldása az eddigiekben mindig megmaradt az alkotmányosság keretei között. Az ország soha nem tért le az alkotmányosság útjáról.
A mostani konfliktusban a kormánynak a közteherviselés kiszélesítése érdekében hozott döntései kerültek összeütközésbe az érdekképviselet törekvéseivel. A kormány ebben az esetben is a tárgyalások útját javasolta, a törvényi rendezést szorgalmazta, és ebben a törvényhozás mindkét oldala partnere volt.
Ennek is köszönhető, hogy két héttel ezelőtt az Országgyűlés elfogadhatta a törvények legfontosabb korrekcióit. Éppen ezek ismeretében kell hangsúlyoznom: azok a kijelentések, amelyek a Metész Csongrád megyei választmányának április 5-ei közgyűlésén az MTI híradásai szerint Tömörkényben elhangoztak, alkotmányellenesek - így az olyan megnyilvánulások, miszerint a demokratikus választások helyett a parlament jelenlegi összetételének erőszakos megváltoztatására van szükség, a sínek felszedésére, a kamionok felborítására szóló felhívás, az azt végrehajtó egységek megszervezése -, durván sértik az alkotmányos rendet, az alkotmányos intézményeket. Ezek a kijelentések veszélyeztetik a társadalom békéjét és stabilitását.
A kormány kötelessége, tisztelt Ház, hogy minden törvényes eszközzel megvédje az alkotmányos rendet, miként az ügyészség és a rendőrség is eleget tesz alkotmányos feladatainak. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a társadalom józan, nagy többsége egyetért, elutasítja az alkotmányellenes (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) jelenségeket, hiszen ragaszkodik a társadalom stabilitásához és békéjéhez és ebből következően az alkotmányos rendhez.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem