DR. SZABÓ IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Pár héttel ezelőtt napirend előtti felszólalásomban az Országgyűlés tekintélyéről szóltam, mint olyan fogyó árucikkről, amelynek további fogyását mindannyiunk kötelessége lenne megakadályozni. Az elmúlt két hét nem kifejezetten ez irányú elmozdulásról tett tanúbizonyságot. Megjelent a Házban Róth Manó szelleme.
Szalay Gábor képviselőtársam higgadt, felelősségteljes felvetésére a Néppárt részéről Jeszenszky Géza reagált, kifejtve - Maczó Ágnes elhíresült szóhasználatára utalva -, hogy minden ember tettei és nem származása alapján ítélhető csak meg. Így Rákosi Mátyás magyar nép elleni bűntettei épp elégséges okot adnak arra, hogy történelmünk egyik legsötétebb alakjának tartsuk. Az ő korábbi akármilyen neve vagy zsidó származása ezt a képet sem nem szépítheti, sem nem ronthatja.
A Néppárt ezt követően többször is kifejtette, hogy nem érzi hivatottnak magát arra, hogy az antiszemitizmus elítélésén túl a parlamentben az ítélőbíró szerepét is eljátssza. A konzekvenciák levonása a Kisgazdapárt feladata, adott magyarázatuk elfogadhatóságáról pedig a választók fognak dönteni.
Egyetértve Torgyán elnök úr véleményével, miszerint Maczó Ágnes nyilatkozata nem volt szerencsés, mi is úgy valljuk: egy felelős politikusnak tudnia kell, hogy nyilatkozatát nem szándéka, hanem a várható társadalmi hatása minősíti. Márpedig valóban hibás az az üzenet, amelyet az SZDSZ-től a MAZSIHISZ-en át a MIÉP-tüntetőkig a legtöbben azonosan dekódolnak.
Az a törekvés azonban, amely parlamenti többségi határozattal kívánta lemondatni az Országgyűlés alelnöknőjét, legalább ilyen mértékig hibás üzenet. Végiggondolták a javaslattevők, hogy ennek milyen hatása lett volna a kisgazda támogatók körében?
Legyen szabad idéznem a Néppárt "Alkotó ember - emelkedő nemzet" című programtéziseiből: "Az 1990-ben megújult magyar demokráciának szembe kell néznie azzal a fájdalmas ténnyel, hogy a hazai zsidóságban a félelem és a veszélyérzet tovább él. Mindnyájunk felelőssége ezek oldása."
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi, a Néppárt tagjai, arra vállalkoztunk, hogy ha kell, mezítláb tapossuk szét a hamu alatt megmaradt antiszemitizmus parazsát. Nem fogjuk tétlenül és szótlanul nézni, hogy egyesek, éppen evvel ellentétben, e parázs felszítása révén akarnak olyan tüzet fellobbantani, melynek eloltásáért majd kitüntetésekre tartanak igényt. Nem lehet ebben az országban olyan bajban egyetlen politikai erő sem, mely több tíz-, sőt százezer magyar zsidó honfitársunk nyugalmát és biztonságérzetét feláldozhatná rövid távú politikai céljainak oltárán.
Éppen ezért a Magyar Demokrata Néppárt ellenzékből bejelenti: kezdeményezzük egy olyan közös nyilatkozat elfogadását, melyben a politikai pártok kötelezettséget vállalnak arra, hogy sem az antiszemitizmus, sem más nemzeti, etnikai vagy vallási közösség elleni hangulatkeltés eszközéhez más pártok elleni küzdelmükben nem nyúlnak.
Számítok mindenekelőtt azoknak a pártoknak a támogatására, melyek gyakorta nyilatkozzák, hogy keresztény etikai alapokon állnak. Példát kell mutatnunk abban, hogy komolyan vesszük a vezetői szerepvállalás Pál apostoltól származó mintáját: "Bár mindenkitől független voltam, mindenkinek szolgájává lettem, hogy minél többet megnyerjek. A zsidók közt zsidóvá lettem, hogy megnyerjem a zsidókat. A törvény alá rendeltek közt mint a törvény alárendeltje, hogy megnyerjem a törvény alá rendelteket. A törvényen kívül állók között, mint aki törvényen kívül áll, csak hogy megnyerjem a törvényen kívül állókat. A gyöngék közt gyöngévé lettem, hogy megmentsem a gyöngéket. Mindenkinek mindene lettem, hogy mindenkit megmentsek."
Úgy hiszem, kedves képviselőtársaim, ezek az elvek egyébként mindenki számára elfogadhatók. Soha többé, se pro, se kontra Róth Manót! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem