DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Annak előrebocsátásával, hogy ezt a hatmilliós előrebecslést túlzottnak tartom, azt szeretném elmondani, hogy a népesség reprodukciójának helyzetét, az azzal való foglalkozást a kormány is rendkívül fontos kérdésnek tartja.
Szeretném azt is elmondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy természetesen igaz az, hogy kevesebb az élveszületés, hogy idősödik a lakosság, hogy aggasztó a népegészségügy állapota, de azzal együtt, hogy nemcsak Magyarországon igaz. Ezen jelenségek többsége, például az élveszületési szám csökkenése, a legtöbb nyugat-európai országban is így van, sőt hozzáteszem, hogy még a mi statisztikai adatainknál is kisebb az élveszületési arány számos nyugat-európai országban.
Ezzel együtt arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha végignézzük az elmúlt 10-15 év tendenciáit, a születési adatok azt mutatják, hogy egyes családpolitikai intézkedések rövid távon, 2-3 évig tudják befolyásolni a születések számát, de ez a hatás sajnos nem tartós. Ezért a hosszú távú megoldásokra kell a figyelmet fordítani.
Szeretném elmondani, hogy ha rövid távon szeretnénk valamit elérni, akkor, azt hiszem, koncentrálni kell - és itt egyetértek Dobos Krisztinával - például az idő előtti halandóság csökkentését célzó intézkedésekre. Többek között ezért kezdi el az Országgyűlés éppen ma tárgyalni a nemzeti környezetvédelmi és környezet-egészségügyi programot, ezért szeretnénk előterjeszteni az Országgyűlésnek a nem dohányzók védelméről szóló törvényjavaslatot, mert pontosan ezek azok a tényezők, amelyek érdemben befolyásolják a halandóságot. Tudjuk jól, hogy az egészségügyi ellátás minősége és egyenlőtlenségei aránylag kevéssé tudják ezt befolyásolni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem