UNGÁR KLÁRA

Teljes szövegű keresés

UNGÁR KLÁRA
UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Én nagyon örülök, hogy Hegyi Gyula most megszólalt, mert Bauer Tamás és Hegyi Gyula felszólalására is lesz módom két percben válaszolni.
Azt gondolom, hogy nagyon jó helyen járunk. Ha a morálunkat meg akarjuk nyugtatni, miszerint a fiatalok dohányzási szokásait a reklámmal motiválni tudjuk, akkor rossz helyen járunk; sőt, elfedjük a valódi felelősségünket, a valódi kötelezettségeinket. Arra hivatkozni, hogy a reklámtörvényben a tiltásokkal valamit elértünk, hiszen mi valamit csinálunk, hogy egy egészségesebb társadalomban éljünk, azt gondolom, ez egy rossz vágány: az egész - elmúlt egy órás - vita arról szólt, hogy valójában, ha ténylegesen a fogyasztást nemhogy szinten akarjuk tartani, hanem csökkenteni akarjuk, és ennek az a módja, hogy új dohányosok ne szálljanak be a piacra, akkor tényleg meg kell nézni, hogy mi a dolgunk. Akkor bizony az a dolgunk, hogy az orvos a kórházban, hogy a tanár az iskolában ne dohányozzon; bizony a szülőket rá kell venni akkor arra, hogy otthon ne dohányozzanak, vagy csak a saját szobájukban - ha kettő van -, vagy menjenek ki az erkélyre. Tehát azt gondolom, valamilyen olyan helyen keresgélünk, ahol a világon semmi eredményt nem fogunk elérni, és közben azt hisszük, büszkén megveregethetjük a vállunkat, hogy tettünk valamit a dohányzás ellen. Ez egy tévedés!
Ha arról van szó, hogy a dohánygyárak adatait fogjuk figyelembe venni az vélelmezett dohányfogyasztás ügyében, akkor, azt hiszem, megint nem haladunk jó vágányon; a dohánygyárak a fogyasztási adó vitája kapcsán szokták becsülni és vélelmezni a dohányfogyasztást, ami viszont elég határozottan egy speciális érdek megjelenítése, miszerint is azt bizonygatják... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), hogy ha nem növelnénk a fogyasztási adót, hanem csökkentenénk, akkor a fogyasztás a feketepiacról a fehérre menne, tehát azt gondolom, hogy Bauer Tamás érvelése sem volt pontos.
És még egy fél mondat: sajnos ma a dohánypiac telített. Tehát olyan, mintha mindenhol sok mosógép lenne... (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Így nekünk már az lenne a dolgunk, hogy csökkentsük a dohányzók számát, és ehhez megfelelő eszközrendszert kellene találnunk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem