MEZŐ ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

MEZŐ ISTVÁN
MEZŐ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az ajánlás 61. pontjában van egy olyan módosító javaslatom, amely nem nyerte el a bizottságok és az előterjesztő támogatását sem, miszerint megtiltanám - legalább is szeretném - a nemzeti jelképek, a "magyar" és a "nemzet" szó reklámozását.
Mire gondolok itt? Nagyon alattomos módon - legalábbis gondolom, hogy alattomos módon - használják már több helyen, hogy mást ne mondjak, például: a labdarúgó NB I-ben, ahol az "N" betű a nemzetet jelenti, elé teszik azt, hogy Raab Karcher. Az valami külföldi tüzép cégnek a neve. (Sic!) Tudom, most sokan azt mondják, hogy ez szponzorálási reklám. Számomra nem. A reklám az reklám. Mert kérdezem én, ha most itt megy a Parlament előtt a 2-es villamos, aminek az oldalán ott van a Coca-Cola reklámja teljes egészében fölfestve, akkor az reklám vagy szponzorálási reklám? Mert lehet, hogy a Coca-Cola cég azzal szponzorálja a Budapesti Közlekedési Vállalatot, hogy a villamosait karbantartja, felújítja. Számomra az is reklám, bármiféle sporttevékenységre adják. (Sic!)
Vagy a Magyar Kupa, amiből csak egy van: elé teszik azt a szót, hogy Samsung. Samsung Magyar Kupa. Ez az én nemzeti önérzetemet sérti. Bár nem vagyok olyan óriási, nagy, melldöngető népnemzeti fajta, mint némelyik szemben ülő - bár most nincs itt - képviselőtársam, de nekem ez akkor is sérti a nemzeti önérzetemet. Micsoda dolog az, hogy a magyar nevet, meg a nemzet nevet kiárusítják egyes szövetségek?
Miután nemcsak a sport, hanem a kultúra meg a tudomány is pénzügyi gondokkal küzd... Azt hiszem, egyszer már föltettem a belügyminiszter úrnak egy ilyen kérdést, hogy mikor lesz a Magyar Köztársaságnak reklámhordozója. Akkor így azt is lehetne mondani, hogy Volkswagen Magyar Tudományos Akadémia, vagy azt is lehetne mondani, hogy Opel Magyar Állami Operaház. Sőt, továbbmegyek: Suzuki Magyar Köztársaság. Erre gondoltam akkor, amikor ezt a módosító indítványomat beadtam, ami - sajnos - nem nyert támogatást. Nekem - még egyszer mondom - sérti a nemzeti önérzetemet az, hogy a magyar, meg a nemzet nevet ilyen reklámcélra használják. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem