DR. TAKÁCS IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Csak egy mondatot Béki Gabriella képviselőtársam elmondott gondolataihoz: ez a 200 méteres távolság, higgyük el, a törvényalkotás egyik legkritikusabb pontja. Ugyanis amikor majd sor kerül arra, hogy ezt a törvényt alkalmazzuk, akkor a legtöbb vita ezzel kapcsolatban lesz. Nem akarom megismételni azt, amit az általános vitában már elmondtam, de szeretném még egyszer aláhúzni, hogy ez a 200 méteres távolságprobléma nagy gond.
A másik, amit szeretnék megemlíteni, a 171. ajánlási pont kérdése. A 12. § ugyan hangsúlyozza azt, hogy "a dohányzás súlyosan károsítja az ön egészségét" figyelmeztetést jól olvashatóan, jól látható helyen, a háttérből kiemelve kell feltüntetni. Ez de jure ugyan jelent valamit, de de facto végső soron semmit. Mert a kontraszthatás-vizsgálatok alapján, ha például én a dohányt, mondjuk, kék színnel reklámozom fehér háttéren, és fehér háttéren zöld színnel tüntetem fel az előbbi szöveget, akkor gyakorlatilag ugyan jól olvasható az, hogy "a dohányzás súlyosan károsítja az ön egészségét", de mégsem arra figyel az, aki elolvassa, hanem magának a dohánynak a reklámjára. Tehát ha a színtan törvényeit nem vesszük figyelembe, és nem módosítjuk a 12. § 2. pontját, akkor tulajdonképpen - még egyszer hangsúlyozom - de jure eleget teszünk a törvény előírásainak, de de facto semmit nem ér.
(20.20)
Ezért tettem azt a módosítást, hogy a figyelmeztetés szövege nem lehet rosszabbul olvasható, mint a reklám többi szövege, vagyis a színtanvizsgálatok szerint nem kerülhet hátrébb ez a figyelmeztető szöveg, mint az adott cigarettát reklámozó szöveg. Ezt a nyugati vizsgálatok, a fejlett országokban megjelenő reklámtörvények is egyértelműen aláhúzzák. Furcsának tartom azt, hogy az előterjesztő az egyik bizottságban ezzel egyetértett, a másik bizottságban nem értett egyet.
Még egyszer hangsúlyozom: jó lenne, ha ténylegesen megfelelő hatékonyságú lenne ez az általános figyelmeztetés, ami tudniillik a dohányzás egészséget károsító hatására vonatkozik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem