RUSZNÁK MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Miniszter Úr! A mezőgazdaság égboltozatán nagyon sok felhő jelenik meg mostanság. A parlament körülbelül két éve - néhány képviselő kivételével - elfogadta a hegyközségi törvényt, azt a törvényt, amit lehet mondani európai szintűnek is, hiszen a szakemberek ma is azt vallják, hogy jó a törvény, csak támogatás, anyagi feltételek és rendeletek hiányában nem igazán működik.
A szőlőtermelő vidékeken, így Tokaj-Hegyalján is nemzeti kincsünkért aggódó termelők és szakemberek egy-egy csoportja fölvállalta a hegyközségek megszervezésének és működtetésének nem túl népszerű feladatát, köztük nagyon sok ellenzéki képviselő és én saját magam is. Most már világosan látható, hogy a kormányzat nem kívánja támogatni a hegyközségi szervezeteket. Amellett, hogy a hegyközségek egyre több hatósági feladatot látnak el - telepítési, kivágási engedélyek, származási bizonyítványok kiadása -, ezen kívül számukra a törvény egypár kötelező feladatot is meghatároz: tag- és terület-nyilvántartások vezetése, borkészletek nyilvántartása, szőlőterületek ellenőrzése.
Vélhetően rövid időn belül életbe lép az új rendelet az eredet- és származási bizonyítvánnyal kapcsolatban, amely minden, forgalomba kerülő bornál kötelezővé teszi majd azt. Bizony, erre nagyon nagy szükség lenne, hisz a borhamisítás megfékezése érdekében nagyon várják ezt a szőlőtermelők.
A hegyközségek megalakulásakor volt némi támogatás, de jelenleg az egyetlen bevételi forrást a járulékok képezik, amelyet a tagság fizet. A jelenlegi jövedelmi viszonyok között a járulékot nem lehet emelni, hiszen például Tokaj-Hegyalján a munkanélküliség is két-háromszorosa az országos átlagnak. Egyedül a nemzeti tanácsnak juttattak vélhetően elfogadható támogatást. A bizonytalanságot látva a hegyközségek tagsága is elveszti bizalmát, annál is inkább, mert a kormányzat egyre súlyosabb terheket ró a termelőkre: kistermelői kedvezmények szűkítése, új tb- és adószabályozás és a többi.
Kérdezem ezért miniszter urat: számíthatnak-e bizonyos összegű támogatásra a hegyközségi szervezetek, és ha igen, mikor, vagy pedig magukra maradnak és működésképtelenné válnak? Várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem