DR. KÖVÉR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ
DR. KÖVÉR LÁSZLÓ, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Pesti Központi Kerületi Bíróság megkereséssel fordult az Országgyűléshez, melyben állásfoglalást kért Morvai Ferenc országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Kálovics Géza feljelentést tett becsületsértés és rágalmazás vétsége miatt.
A feljelentés szerint Morvai Ferenc az Országgyűlés 1996. november 26-ai ülésnapján előadott interpellációjában a feljelentőre nézve becsületsértő és rágalmazó kijelentéseket tett, amikor valótlanul büntetett előéletűnek titulálta.
A mentelmi bizottság az ügyet április 7-ei és 14-ei ülésein tárgyalta. Meghallgatta Morvai képviselő urat, aki előadta, hogy álláspontja szerint a rágalmazás vétségét nem követte el, mivel interpellációjában beazonosítható módon, tehát teljes név, lakcím közlésével nem nevesítette a feljelentőt. Ezért kérte mentelmi jogának fenntartását.
A mentelmi bizottság szerint a képviselői szólás- és véleménynyilvánítási szabadság határait Morvai képviselő úr a politikai jellegű, a bűnözés visszaszorítása érdekében előadott interpellációjában nem lépte túl olyan mértékben, amely büntetőjogi értékelést indokolna.
Erre tekintettel és az eset egyéb rendelkezésre álló körülményeinek vizsgálata miatt a mentelmi bizottság a feljelentést zaklató, a képviselő munkáját zavaró jellegűnek minősítette.
Mindezek alapján a mentelmi bizottság többségi szavazattal, 4 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Morvai Ferenc országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem