DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Az ön és a közvélemény megnyugtatására szeretném elmondani, hogy a tbc ma egyáltalán nem halálos megbetegedés. A gyógyítás teljességgel eredményes lehet, ha a betegséget időben felfedezik és a beteg együttműködik. Azt hiszem, ez két döntő feltétel. Azt is hozzáteszem, hogy törvényi eszközök nem állnak rendelkezésre kényszergyógykezelés elrendeléséhez, de nagyon fontos, hogy kellő propagandával, tájékoztatással, felvilágosítással erről az érintetteket sikerüljön meggyőzni, hiszen a megbetegedettek jelentős része valóban a rossz szociális helyzetben levők köréből kerül ki.
A múltkor elmondottam önnek azt is - de most is szeretném megerősíteni -, hogy igen komoly összegeket fordítunk például a hajléktalanok tbc-szűréséhez. Ebben részt vesznek a különböző szervezetek, mint például a Máltai Szeretetszolgálat.
(16.20)
Krónikus kezelés céljából is létrehoztunk különböző szociális intézményeket, valamint tébécés hajléktalanszállásokat, ahol lehetőség van hosszabb utógondozásra is. Ezek működését - megállapodásunk alapján - ma már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, így lehetőség van megfelelő idejű gyógyszeradagolásra; s mivel itt nem olyan szigorúak a kórházi körülmények, könnyebb benntartani ezeket a hajléktalan betegeket. Természetesen továbbra is érvényben van az a rendelkezés, miszerint hajléktalanszállás csak negatív mellkasi röntgenlelet birtokában vehető igénybe.
Tehát fontos, hogy erről a kérdésről itt is szóljunk, de az is nagyon fontos, hogy pontos és hiteles tájékoztatást adjunk arról, hogy ez a betegség megelőzhető. De ha mégis előfordul a betegség, akkor van esély az eredményes gyógyításra. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem