DR. HÉTHY LAJOS

Teljes szövegű keresés

DR. HÉTHY LAJOS
DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Tulajdonképpen örülök képviselő úr napirend előtti felszólalásának, hiszen ahhoz képest, hogy az Érdekegyeztető Tanács egy olyan intézmény, amelynek befolyása van a kormány döntéseire, bizonyos fokig a parlament munkájára, rendkívül csekély figyelem kíséri az ellenzék részéről. Ez talán a második olyan napirend előtti, amelyet ebben a témában hallunk.
A figyelem hiánya nyilván összefügg, összekapcsolódik bizonyos alulinformáltsággal - szó sincs az érdekegyeztetés válságáról. Az elmúlt év az érdekegyeztetés sikeres éve, tizenvalahány megállapodás született az Érdekegyeztető Tanácsban, köztük nagy jelentőségűek; első ízben megszületett a közszolgálati szféra bérmegállapodása, a közalkalmazottak hároméves megállapodása. Ami a legutóbbi fejleményeket illeti: a nyugdíjreform ügyében számos egyeztetés volt, számos részmegállapodás született, és közel állunk ahhoz, hogy azt az ÉT egyetértésével terjesszük a parlament elé.
Ami a jogszabályi alapokat illeti: az MSZP és a kormány volt az, amely következetesen kitartott a mellett, hogy az érdekegyeztetés kerüljön be az alkotmányozási koncepcióba. Az iránt, hogy legyen érdekegyeztetési, érdek-képviseleti törvény, nyitottak vagyunk. Erről egyébként vita folyik maguk között az érdekképviseletek között is: egyesek akarják, mások nem.
Végül: tudatában vagyunk mindazoknak a problémáknak, amelyeket Csépe képviselő úr említett, a Stratosz ügyének, annak, hogy a gazdasági kamarák keresik a helyüket a nap alatt. Ebben mi igyekszünk közreműködni.
Ami pedig a Stratoszt illeti, úgy gondoljuk, hogy a közszolgáltató vállalatoknak ott van a helye az Érdekegyeztető Tanácsban, ugyanakkor tiszteletben tartjuk a munkaadói oldal autonómiáját; a munkaadói oldal maga hivatott azt eldönteni, hogy kit fogad vagy nem fogad be sorai közé.
Köszönöm szépen. (Taps.)
(15.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem