DR. FODOR ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hét folyamán Lezsák Sándor és Póda Jenő képviselő urak meglátogatták a Magyar Honvédség kecskeméti repülőezredét, ott tájékozódtak a repülő- és légvédelmi csapatok életéről és az ország légvédelmének helyzetéről. A vendéglátókat bizakodással töltötte el az akkor és ott konstruktívnak minősíthető konzultáció lehetősége, az, hogy a gondok kezelésében, a jövőre vonatkozóan már jóváhagyott tervek megvalósításában, a közös gondolkodás reményében szólhattak szolgálati körülményekről, munkabérekről és a légvédelem szakmai kérdéseiről.
Magam is úgy ítéltem meg, hogy a problémamegoldó együttműködés reményében ajánlhatom felelős politikai döntéshozóknak a következő látogatás színhelyéül egy másik alakulatunkat.
Vendégeink később sajtótájékoztatót tartottak, és a Távirati Iroda közleményéből kiolvashatóan a látogatás tapasztalataira hivatkozva ott olyan megállapítások hangzottak el, amelyek egyrészt tételesen cáfolhatók, mert semmi közük a valósághoz, másrészt azt is felelősségem tudatában kijelentem, hogy azokra alapot adó információk a konzultációk során nem hangzottak el.
Meggyőződésem, Lezsák képviselő úr pontosan tudja, hogy a Magyar Honvédség létszáma, technikai eszközállománya tíz éve folyamatosan csökken, ami természetesen nem zárja ki azt, hogy az ennek következtében ténylegesen csökkent védelmi képesség összhangban legyen a mindenkori biztonságpolitikai kockázatokkal.
De mégis: miért nyilatkozta azt, hogy a kormány rossz döntései miatt az elmúlt két és fél esztendő alatt gyöngült az ország védelmi képessége?
Póda képviselő úr tudja, hogy a szolgálati törvény végrehajtása tárgyában kiadott 12 miniszteri rendelet közül 10 a hivatásos állomány jogosultságairól, juttatásokról szól. Miért mondja azt mégis, hogy az új szolgálati törvény csak a kötelezettségeket léptette életbe? Mint ahogy azt is tudja Póda képviselő úr, hogy a honvédelmi tárca költségvetéséből a 10 százalékot sem éri el a központi igazgatás költsége. Miért nyilatkozza azt, hogy a tárca költségvetésének a fele a központi igazgatásba megy?
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottakat két dolog miatt tartottam szükségesnek az ország és a közvélemény nyilvánossága elé tárni. Az egyik az, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján katonai vezetőknek olyan megnyilatkozások tulajdoníthatók, amelyek a valóságban nem hangzottak el. Ezt az ő szakmai tisztességük védelmében kellett elmondanom.
A másik ok, amiért szólok: a demokratikus döntéshozatali rendszerben közmegegyezéssel elfogadott hagyományokkal rendelkező országokban honvédelmi ügyekről szólva nem szokás az, ami más kérdésekben a politika elfogadott eszköztárához tartozik. Ilyen országokban nem szokás a védelmi politikát érintő kérdésekben megalapozatlan állításokkal egyik pártnak a másikat támadni - praktikusan: ellenzéki pártnak a kormányt -, csak azért, hogy annak alkalmatlanságát bizonyítsa, nem szokás - még egyszer hangsúlyozom - megalapozatlanul kritizálni.
Ugyanakkor az ellenzék elvárható együttműködésének feltételeit illetően a mindenkori kormány felelőssége, hogy a rendszer egésze a döntéshozatalban résztvevők számára átlátható legyen.
A kormány szándékai szerint a honvédelmi tárca örömmel fogadja azt az érdeklődést, amely parlamenti képviselőcsoportok részéről bármilyen formában megnyilvánul a honvédség irányába. A vezérkarnál és a csapatoknál tett látogatások alkalmával a képviselők eddig is tapasztalhatták, és ezután is meggyőződhetnek arról, hogy katonáink is messzemenő készséggel segítik a politikai döntéshozói munkát.
A honvédelemről szóló politizálásban együttgondolkodó partnerei kívánunk lenni az ellenzéki képviselőcsoportoknak, és kérjük, hogy e téren legyenek ők is a mi partnereink. Ebben a szellemben várjuk a Magyar Demokrata Fórum képviselőit a következő látogatásukra, de kérem, hogy az előre megfogalmazott sajtónyilatkozatot hagyják otthon. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem