BARSINÉ PATAKY ETELKA

Teljes szövegű keresés

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy hete, hétfőn, napirend előtt a Ház tárgyalt úgy általában az energiaprivatizációról. A privatizációs miniszter asszony akkor azt mondta, hogy kicsit furcsa hétről hétre napirend előtt olyan kérdésekről tárgyalni, amit éppen a komolysága miatt érdemben kellene megvitatni. Nos, a jelen nem lévő miniszter asszonynak mondom, hogy ebben egyetértünk. Stratégiai kérdéseket érdemben kell megvitatni. Csakhogy a kormány eddig egyszer sem tette meg, hogy a nemzetgazdaság működése szempontjából jelentős társaságok privatizációs koncepcióját jóváhagyásra az Országgyűlés elé terjesztette volna, miközben a privatizációs törvény erre felhívja - bár kétségtelen, nem kötelezi.
Ma reggel bejelentésre került, hogy a Mol privatizációjának második üteme, egy úgynevezett roadshow, amerikai és távol-keleti befektetői körúttal kezdetét veszi. Történik ez akkor, amikor múlt héten az ez ügyben benyújtott ellenzéki képviselői javaslatot a gazdasági bizottság kormánypárti képviselői leszavazták.
Nos, lássuk, mi a helyzet a Mollal! A privatizációs törvény meghozása óta a kormány több ízben úgy nyilatkozott, hogy nem szükséges megtartani a többségi állami jelenlétet a társaságban, mert az aranyrészvényhez fűződő jogok elégségesek a nemzeti érdekek megvédésére. Ebben is vannak kétségeim, de most nem erről kívánok vitatkozni.
Kedves Képviselőtársak! Tisztelt Ház! Vannak olyan nemzeti érdekek, amelyek nem az aranyrészvényben testesülnek meg. A Mol azon nemzeti lokomotívok egyike, amely stratégiai szerepet kaphat a közép-kelet-európai térségben. A Molnak jó esélyei vannak arra, hogy osztrák és szlovák nemzeti társaságokkal együtt regionális, kvázi mintegy multicég legyen. Ebben a vonatkozásban a nemzeti érdekeket csak többségi magyar állami tulajdonnal lehet képviselni, mert olyan szempontokat kell képviselni, amelyek pénzügyi befektetők esetében nem várhatók el. Továbbá az sem lenne szerencsés, ha a későbbiekben e lehetőség pénzügyi hasznát éppen a pénzügyi befektetők, és nem a magyar állam fölözné le.
A gazdasági bizottság elnöke a múlt héten úgy tájékoztatta az Országgyűlést, hogy rövidesen a bizottság elé kerül az energiaprivatizáció. Csak nehogy úgy járjunk, mint 1995-ben, amikor a parlament - jól vagy rosszul - elvitatkozgatott a privatizáción, és mire feleszmélt, minden el lett adva! Nos, a mai bejelentéssel erre minden esély megvan.
A Néppártnak az a véleménye, hogy a privatizációt a Mol vonatkozásában folytatni kell, de meg kell állni az 50 százalék plusz egy állami tulajdoni résznél. A Néppártnak az a véleménye, hogy vannak olyan nemzetstratégiai érdekek, amelyeket a magyar állam tud és a magyar államnak kell képviselni, és nem foglalhatók semmilyen aranyrészvénybe.
Mindezek miatt a Néppárt felkéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a koncepcióját, és a Mol privatizációjakor az 50 százalék plusz egy részarányt tartsa meg állami kézben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem