DR. SCHWARCZ TIBOR

Teljes szövegű keresés

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Csatlakozni szeretnék Pusztai Erzsébet felszólalásához. Módosító javaslatok csomagja látszik körvonalazódni, ami azt célozná, hogy az egész delegálás rendszerét az ÉT-n kívül kellene egy kicsit kiszélesíteni, és a '93-as tb-önkormányzati választásoknál alkalmazott törvény alapján lehetne regisztráltatni úgy a munkavállalóknak, mint a munkaadóknak, és országos szervezetként elismertetni magukat. Tehát ez lenne az egyik elmozdulási pont ettől a törvényjavaslattól.
A másik pedig az, hogy kiszélesedne az önkormányzatokba delegáltak köre, és valószínűleg meg tudnának jelenni a települési önkormányzatok a munkaadói oldalon.
A másik komoly gond ezzel a törvényjavaslattal, hogy nem egyforma módon szerepelnek - jelen pillanatban sem - az önkormányzatokban a munkavállalók és a munkaadók, tehát azonos típusban kellene létrehozni a két oldalnál a képviselőket. Most tehát mindenképpen a delegálást tartjuk jónak erre az átmeneti időszakra, másrészt a törvény hatályát egy átmeneti időszakra javasolnánk, ez 2000. január 1-jéig szólna. Addigra lezárulnak azok a reformfolyamatok, amelyek átalakítják a nyugdíjbiztosítást és az egészségbiztosítást, és akkor vissza lehetne térni egy olyan választási rendszerhez, amelynek alapján a biztosítottak választanának; tehát meg lehetne oldani Magyarországon azt a választást, hogy a járulékfizetők válasszanak maguknak önkormányzatot.
A delegálás és a választás kérdése nagyon nagy szórást mutat nemzetközi vonatkozásban. Ilyen típusú választásokat, amit Pusztai Erzsébet javasolt, csak Németországban tartanak, általános szociális választásokat; a legtöbb helyen delegálják az önkormányzatokat. Tehát a delegálást mint elvet el lehet fogadni, mert ennek van nemzetközi tapasztalata - a gyakorlatban is -, és ezt mi most csak átmeneti időszakra gondolnánk.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem