KÓSA LAJOS

Teljes szövegű keresés

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A légi közlekedésről szóló '95. XCVII. törvényt az Országgyűlés az '95. november 4-ei ülésén fogadta el, és '96. július 1-jén lépett hatályba. A törvény elfogadása óta eltelt 15, illetve a hatálybalépése óta eltelt 8 hónap indokolttá teszi annak a megvilágítását, hogy a törvény végrehajtása érdekében a kormány és az egyes minisztériumok eleget tettek-e a jogalkotói kötelezettségüknek. Azért is indokolt ennek a felvetése, mert maga a törvény is több mint harminc szabályozási területet utal az alacsonyabb jogszabályok rendezési körébe.
Ennek ellenére a törvény 73. §-ában nevesített kormányrendeleten kívül a többi kormány-, illetve miniszteri rendelet mind a mai napig nem jelent meg. A jogalkotásról szóló törvény szerint a jogszabályt és a végrehajtási jogszabályát egy időben kell hatályba léptetni. Ezzel szemben a légiközlekedési törvény esetében mindeddig csak egy - a már említett - kormányrendelet született meg a törvény végrehajtása érdekében.
Csak példaszerűen az elmaradt szabályozások: kormányrendelet kellene a magyar légtér igénybevételének, felügyeletének, az igénybevétel korlátozásának és tilalmának szabályairól; kormányrendelet kellene a magyar légtér jogosulatlan igénybevétele esetén a követendő eljárás szabályairól; kormányrendelet lenne szükséges a légi személyszállítás, ezen belül a diplomáciai és a konzuli poggyászszállítás körüli ügyek rendezésére; kormányrendelet lenne szükséges a légi árufuvarozás, a légimenetjegy-árusítás, veszélyes áruk, hadianyagok és hadifelszerelések továbbításának a szabályairól; kormányrendelet kellene a repülőtér létesítésének, fejlesztésének és megszüntetésének, továbbá a biztonsági és zajgátló övezet kijelölésének, hasznosításának és megszüntetésének a szabályairól; kormányrendelet kellene a légi közlekedés védelmének a szabályairól, a légiközlekedési védelmi bizottság jogköréről, feladatairól és működéséről; miniszteri rendelet kellene a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzés szabályairól és feltételeiről; miniszteri rendelet kellene a közegészségügyi légi beavatkozás - például szúnyogirtás - szabályairól.
Miniszter Úr! Nem sorolom tovább. Kérdezem azt, hogy mikor fog megszületni az a számos jogszabály, amely ma hiányzik a jogalkotási törvény értelmében. Az elmaradt rendeletek mellett továbbra is számos olyan rendelkezés él, amelynek alapja a légiközlekedési törvény által hatályon kívül helyezett '81. évi 8. számú, a polgári repülésről szóló törvényerejű rendelet.
(15.40)
Nyilván az ezekhez kapcsolódó végrehajtási utasítások nem lehetnek koherensek az általunk, az új parlament által elfogadott szabályozással.
Miniszter Úr! Kérdezem önt, mi a véleménye a még mindig hatályos, ám elavult és alacsony szintű jogszabályozásról, különös tekintettel arra, hogy a repülés nemzetközi jellege és az ország nemzetközi jogi kötelezettségei igénylik ezeket a jogszabályokat, illetőleg ezeknek a megszületését.
Várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem