DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A múlt év július 1-jétől hatályba lépett, légi közlekedésről szóló törvény az első legmagasabb szintű jogszabály a magyar légi közlekedés történetében. Az európai jogharmonizációs követelményekhez igazodva hatálya kiterjed a magyar légtérben, illetve a magyar területen végzett valamennyi légi közlekedési és azzal összefüggő tevékenységre. Keretjellegénél fogva valóban nagy számú, több mint 40 darab szabályozási felhatalmazást tartalmaz.
A jogalkotásról szóló törvény - ahogy képviselő úr említette - előírja, hogy e jogszabályt és a végrehajtás jogszabályát egyidőben kell hatályba léptetni. E rendelkezés betartására kiemelt figyelmet fordítottunk, éppen ezért a légi közlekedésről szóló törvényjavaslatot és tájékoztatásul az általános végrehajtását célzó kormányrendeletet együttesen terjesztettük a parlament elé. Az Országgyűlés döntését követően pedig a két jogszabály együtt jelent meg a Magyar Közlönyben.
Ezenkívül a zavartalan végrehajtás érdekében maga a törvény módosította a polgári törvénykönyv és a koncessziós törvény egyes rendelkezéseit, továbbá a chicagói egyezményt kihirdető törvényerejű rendeletet. Ily módon lehetővé vált az egyezményekhez tartozó függelékek rugalmas kihirdetése.
A jogalkotási törvény nem azt írja elő, hogy egy jogszabály valamennyi végrehajtási rendeletét is egyidejűleg kell hatályba léptetni, mivel ez nyilvánvaló képtelenség. Az alkotmányban megfogalmazott hierarchiából következik, hogy az alacsonyabb rendű jogszabályok a hierarchia magasabb fokán állókkal ellentétes rendelkezést nem tartalmazhatnak. Ez pedig időbeli sorrendiséget is feltételez. Jogtechnikailag megoldhatatlan ugyanis, hogy a törvény rendelkezéseihez és fogalomrendszeréhez, továbbá egymáshoz is illeszkedve, párhuzamosan valamennyi részletkérdés szabályozása egyidejűleg elkészüljön.
A légi közlekedési jogszabályok megalkotásán intenzíven dolgozunk. A tárca feladatkörébe tartozók közül jelenleg elkészült és közigazgatási egyeztetésen van a magyar légtér igénybevételének, valamint a repülőterek környezetében létesítendő zajgátló védőövezetek kijelölésének, a működtetésnek és megszüntetésnek a szabályairól szóló kormányrendelet. Elkészült, és jelenleg egyeztetési szakaszban van a légügyi hatósági eljárási díjak módosításának tervezete. Megjelent a polgári repülés hajózó személyzetének repülési idejéről szóló miniszteri rendelet. Csak megjegyzem, hogy ez utóbbi mintegy tízszeres egyeztetést - munkavállalók, érdekvédelmi szervek, nemzetközi szervezetek, ILO, IKAO között - igényel. Közvetlenül kiadás előtt áll a repülésmeteorológiai szabályokról szóló KTM-KHVM-HM együttes rendelet. Elkészítettük a légi közlekedés védelmére vonatkozó javaslatot, és elkészült néhány kivétellel a többi, a KHVM jogszabály-előkészítési felelősségi körébe tartozó rendelet szakmai tervezete. Ez év második felében miniszteri rendeletben jelentetjük meg a chicagói egyezményhez kapcsolódó 18 függeléket is.
Tisztelt Képviselő Úr! Kétségkívül örvendetes lenne, ha a minisztérium létszámfeltételei a jelenleginél még gyorsabb előrehaladást tennének lehetővé. Ugyanakkor felelősséggel kijelenthetem, hogy a számon kért jogszabályok hiánya a légi közlekedés biztonságát nem befolyásolja, tevékenysége ellátásában fennakadást nem okoz, a szabályozandó terület jelenleg is teljes egészében lefedett, a nemzetközi normákhoz igazodik.
Figyelemmel arra, hogy menetrend szerinti belföldi légi közlekedés hazánkban nincs, ezért a nemzetközi szabályok képezik egyaránt a régi és az új jogszabályok alapját. Ennek ellenére megköszönöm képviselő úrnak, hogy a jelzett kérdésre felhívta a figyelmet. Fontosnak ítélem a jogalkotási folyamat ütemes végzését, és azon nagy erőfeszítésekkel dolgozunk. Ennek során nem mondhatunk le a körültekintő szakmai munkáról, annak ellenére, hogy ebben az esetben szinte példátlan méretű szabályozási feladat hárul a fokozatosan karcsúsított apparátusra.
Különösen alapos előkészítést és rendkívül sok egyeztetést igényel, hogy szabályozásunk összhangban legyen a nemzetközi, ezen belül különösen az európai uniós előírásokkal, és megfelelő keretet teremtsen a magyar légi közlekedés szerepének növeléséhez Európában és a kontinensek között egyaránt.
Köszönöm figyelmüket. Kérem képviselő urat és a t. Házat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem