DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Azt hiszem, azzal nem mondok újat, hogy kutyaeledel - illetve most már kibővítve: macskaeledel - humán célú fogyasztásra való forgalmazása a Magyarországon hatályos jogszabályok szerint bűncselekménynek minősül, s mint ilyen hivatalból üldözendő. Az a tiszteletteljes kérésem mindenkihez, nemcsak képviselőtársamhoz, hogy ha konkrét ilyen esettel találkozik, akkor szíveskedjék azt nekünk vagy az illetékes tiszti főorvosnak jelezni, aki a szükséges lépéseket meg fogja tenni.
Kétségtelen ugyanakkor, hogy a törvényes lehetőségeket kijátszva Magyarországon több, valóban kifogásolható minőségű hús és húskészítmény kerül a forgalmazás csatornáiba. Éppen az ilyen termékek forgalmának visszaszorítását célozta az 1997. január 22-én megjelent kormányrendelet, amely a vásárokról és piacokról szóló korábbi rendeletet módosította. Sokak nyomására a kormány ezen passzus visszavonására kényszerült, és annak hatálybalépését 1999. január 1-jéig felfüggesztette. Természetesen emellett is több, hatályban lévő jogszabály tiltja a csökkentett minőségű termékek forgalombahozatalát, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem tartják be ezeket a szabályokat.
Meg kell jegyeznem, hogy hazánkban szigorú állatorvosi ellenőrzés alatt állnak a vágóhidak és az élelmiszer-feldolgozó üzemek. Ugyanakkor külföldről csak a hazai közegészségügyi és állategészségügyi előírásoknak megfelelő élelmiszer hozható be. Ezért is van az a rendszer, hogy a minisztérium engedélyezési hatáskörébe tartozik, hogy mely ország melyik üzeméből hozható be élelmiszer. Ezt a határállomásokon és a hazai fogadóhelyeken ellenőrzik. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem