DR. HASZNOS MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. HASZNOS MIKLÓS
DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Már több évi tapasztalattal rendelkezik mind az ország közvéleménye, mind a tisztelt Ház arról, hogyan valósulnak meg, hogyan teljesülnek a kormány bizonyos prognózisai és előrejelzései.
Előrebocsátom: én most nem politikai célokból mondom azt, hogy mi teljesült, mi nem teljesült, hanem tulajdonképpen a jogminőség védelme érdekében szeretnék rávilágítani arra, hogy bizony-bizony, baj van a prognózisokkal. Méghozzá két irányú baj van. Az egyik, ha van prognózis, akkor az nem jön be.
Én azt hiszem, még a társadalmi problémákra és a közhangulatra süket és vak lojális kormánypárti sem mondhatja azt, hogy minden eddigi prognózis, előrejelzés, ígéret százszázalékosan megvalósult. Hiszen maga a miniszterelnök úr mondta a tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy a kormányprogramot csak olyan 70 százalékban sikerült megvalósítani.
Nem akarok itt konkrétumokat felsorolni, de hogy ne mondják azt, hogy a levegőbe beszélek, mégis kénytelen vagyok említeni olyan döntő dolgokat, amelyek meghatározták a társadalom helyzetét, mint például a Bokros-csomag, vagy olyanokat, amelyek a '95-ös, '96-os költségvetésben szerepeltek, hogy mi lesz a bérek növekedése, és mi lesz az infláció mértéke; egyik prognózisban sem volt benne az a hatalmas méretű reálbércsökkenés, ami valójában bekövetkezett.
Tehát vagy rossz a prognózis, és nem az következik be, vagy egyáltalában nincsen prognózis, és ezért kapkodva, íróasztal mellett születnek olyan döntések, amelyek társadalmi hatásait senki nem ismeri előre.
Olyan példát mondani, mint egy nyugodt, megfontolt törvény-előkészítés - ez összefügg a hatástanulmányokkal is. Tehát prognózis nem képzelhető el előzetes jó hatástanulmány nélkül. És itt nemcsak politikai prognózisokról van szó. Itt társadalmi prognózisokról is szó van. Olyanokról is beszélhetünk, hogy mi lesz a társadalom helyzete, milyen lesz az elszegényedés, hogy dél-amerikanizálódik a társadalom, milyen lesz a közbiztonság, milyen lesz a műveltségi szint. Tehát számtalan olyan prognózis van, ami úgy érezzük, hogy hiányzik; vagy ha nem hiányzik, de van, akkor a kormány eltitkolja előlünk, nem hozza ide, a legfontosabb helyre, az Országgyűlésbe, hogy a döntéshozók is ismerjék meg azokat a valós, reális számokon alapuló prognózisokat.
Sokkal könnyebb lenne a lelkiismereti helyzete a képviselőnek... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ha tudná azt, hogy most egy igen gomb megnyomásával milyen jövőt és milyen számokat támogat vagy akadályoz meg. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezért rendkívüli (Az elnök a csengő ismételt megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) fontosságúnak tartanám, hogy a prognózis rendelkezésünkre álljon, és ezért kérdezem a tisztelt kormányt, hogy mit kíván (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) tenni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem