AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, hogy az én megítélésem szerint a Postabanknak valóban szüksége van tőkeemelésre. Ezt már elég régóta mondják, maga a Postabank is mondja. Ezért adott is ki megbízásokat közvetítő cégnek, hogy készítsen elő egy ilyen tranzakciót.
Teljesen világos ennek az oka: a bank az elmúlt években rendkívüli gyorsasággal bővítette üzleti forgalmát, és ehhez a gyorsasághoz az érvényes szabályok szerint a tőke hasonló gyorsasággal való növelése is hozzátartozik. Idáig ez csak részlegesen történt meg. Erre tehát nyilvánvalóan sort kell keríteni a közeljövőben.
Vitatkoznék viszont azzal az állítással, hogy ezt a bankot konszolidálni kellene. A bank helyzete nem tesz szükségessé konszolidációt, és őszintén szólva nem is egészen értem, hogy a képviselő úr milyen információkat közöl itt; lévén hogy az auditálás nem zárult le a Postabanknál, ebből következően az auditálás végeredményeit nem lehet közölni, és attól tartok, hogy meglehetősen felelőtlen dolog - pláne egy ilyen érzékeny kérdésben - olyan információkat az ország közvéleménye elé tárni, amely információk nem tükrözhetik az audit végeredményét, hiszen az audit nem ért véget, az auditálás jelenleg is zajlik.
(16.20)
Tehát más jellegű itt a probléma. A probléma egy tőkeemelés. S az a kérdés, hogy pont a bank körüli felfokozott hangulatrendszerben ezt a tőkeemelést normális ütemben végre lehet-e úgy hajtani, ahogy eredetileg gondolták, vagy ezt a tőkeemelési folyamatot egy kicsit elő kell segíteni az államnak is valamilyen módon, aminek lehet egy módja az alárendelt kölcsöntőke nyújtása, amely kölcsönt vissza kell fizetni, és komoly kamatot kell érte fizetni. Szeretném azt is hozzátenni, hogy itt egyelőre még egy gondolatkísérletnél tartunk, és ténylegesen semmi nem történt. Nyilvánvaló, ha valami történik, akkor erről a széles közvéleményt és az Országgyűlést is tájékoztatni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem