DEMETER ERVIN

Teljes szövegű keresés

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A sajtóból nyerhető információk szerint a Mol, a Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság privatizálásának egy újabb üteme készül. Ma, jelenleg a részvények 58 százaléka van tartósan állami tulajdonban, és az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló törvény melléklete - amely szabályozza a tartósan állami tulajdonban maradó üzletrészek nagyságát - a Mol Rt. esetében 25 százalék plusz 1 szavazatot ír elő tartósan állami tulajdonban maradni.
A Mol rendkívüli és stratégiai jelentőségű gazdasági részvénytársaság; a hazai energiaszükséglet 60-70 százaléka érkezik azon a két csővezetéken, amelyen a földgáz, illetve a kőolaj hazánk felé érkezik. Ezért úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy erről a kérdésről a kormány álláspontot alakítson ki. A hírek szerint és a kormányülések napirendjét tekintve mind ez idáig ez még nem történt meg, és a privatizációs tárca nélküli miniszter asszony is ezt erősítette meg a mai napon.
Mi úgy ítéljük meg, hogy a jelenlegi körülmények között nincs biztosítva az, hogy a Mol részvényeinek döntő többségében a tőzsdére kikerülés esetén a Magyar Köztársaság és a magyar érdekek megfelelőképpen védelemre kerüljenek, ezért amíg ez egy szervezeti és megfelelő formában nem oldható meg, addig javasoljuk - és hangsúlyozni kívánnám, hogy addig javasoljuk -, hogy a tartósan állami tulajdonban maradó rész arányát emeljük meg 50 százalék plusz 1 szavazatra. A törvényjavaslat ezt a módosítást és semmi többet nem irányoz elő.
Ebben kérem majd a tisztelt képviselőtársaim támogatását. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem