BARSINÉ PATAKY ETELKA

Teljes szövegű keresés

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A parlament a tavalyi évben egységesen, tehát ellenszavazat nélkül hozta meg a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló törvényt. Az azóta eltelt időben a kamarák rendre megalakultak, és a törvény első gyerekbetegségeire fény derült. Nevezetesen ezek közül a leglényegesebb az, hogy a törvény nem oldotta meg azt a problémát, hogy a nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező technikusi végzettségű műszakiak, akiknek egyébként van érvényes szakértői és tervezői engedélyük, az adott engedélyben meghatározott feltételek mellett jogosultak legyenek tervezésre, illetve szakértésre.
Az első probléma az, hogy az engedélyben rögzítésre kerül a feladat. Itt tehát arról van szó, hogy van például egy gázvezeték, amelynek bekötését meg kell tervezni. Nos, van az országban számtalan olyan, nagy tapasztalattal rendelkező technikus, aki igen jó minőségben és korrektül el tudja végezni ezt a feladatot; talán - engedjék meg, hogy ezt mondjam - jobban is, mint nagyon sok friss diplomás. Akkor miért ne tervezhetne? Az első probléma tehát a feladat oldaláról van.
A második: mi a leghatározottabban amellett vagyunk, hogy aki képes rá és meg tudja tenni, az képezze tovább magát. Szükség lenne tehát arra, hogy a törvény adjon egy lehetőséget, egy bizonyos időintervallumot, hogy azok a technikusok, akik a továbbiakban is ambicionálják a tervezést, elvégezzék a szükséges kiegészítő tanulmányokat, és ezek után szerezzék meg azt a diplomát, amivel azután mindenféle tervezői tevékenységre jogosultak lesznek.
A harmadik pedig az, hogy akik erre nem képesek vagy nem akarják, azoknak adjuk meg az időt arra, hogy ezalatt az idő alatt felkészüljenek, hogy valami más tevékenység felé forduljanak annak érdekében, hogy az így kieső jövedelmet pótolni tudják.
Összefoglalva: ez a kis módosítás, ez a kiegészítés, ami tulajdonképpen nem más, mint a törvény elfogadása óta széles körben felmerült probléma megoldása, a technikusok tervezési jogosultságára vonatkozik. Köszönöm szépen. (Taps az MDNP padsoraiból.)
(16.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem