GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az ellenzék egyhangúlag elutasította, nem tartotta általános vitára alkalmasnak a kormány földtörvény-módosító javaslatát.
Az okok a következők: a nemzeti agrárprogram vitája során kimutatta, hogy a kommunista utódszervezetek, az MSZP, az SZDSZ, az Agárszövetség és a MOSZ volt az, amely a jogi személyek földtulajdon-vásárlását engedélyezni akarta. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Az összes többi ellenzéki párt, az összes érdekképviselet, tisztelt kormánypárti képviselők - mint ahogy önök is és a miniszter úr is tudja -, elutasította a kormány földtörvény-módosító javaslatát.
Az a három korlát, amelyet a miniszter úr ismertetett - hogy öt évig mezőgazdasági tevékenységet folytasson, középfokú szakképesítése legyen, és csak a telephelye szerint levő településen tudjon földet vásárolni -, ezek olyan gyönge és kijátszható korlátok, hogy a külföldiek eddigi erőfölényük folytán bármikor megszerezhetik a magyar termőföldet.
A földkérdés, a földügy véleményünk szerint, az ellenzék szerint nemcsak egyszerű földkérdés, hanem a mezőgazdaság jövőjének szempontjából sorsdöntő kérdés. Három év alatt önök többször próbálták már a hatályos, '94. évi LV. számú földtörvényt módosítani, de az ellenzék mindig visszaverte ezeket a támadásokat. Véleményünk szerint önök most a '94. évi választási ígéreteiket próbálják a szövetkezeti elnökök felé betartani azáltal, hogy az 1998. évi választások előtt választási propagandaként elméleti jelleggel biztosítanák a földtulajdonszerzést a szövetkezetek és egyéb gazdasági társaságok számára.
Kérem, nemcsak az ellenzék és az érdekképviseleti szervezetek mondják, hanem furcsa mód még a Mezőgazdasági Gazdasági Társaságok Szövetsége is, amely szintén megjelent ezzel a nyilatkozattal a mezőgazdasági bizottság ülésén, ők is, e szervezet, e szövetség elnöksége is elutasítja ugyanazon indokok alapján, mint az ellenzéki pártok elutasítják a kormány földtörvénytervezetét.
Tudniillik ha ezek még azt a szándékot éreznék is, hogy önök annak a 140-150 ezer embernek szeretnének hosszú távon anyagi javakat biztosítani úgy, hogy a szövetkezetek földtulajdont vásárolhassanak, föltehetjük a kérdést: miből vásárolnák föl a szövetkezetek?
A szövetkezetek többsége vagyonfelélő szövetkezet. Magyarországon 15-20 ezer családi gazdaság van, Dániában 70 ezer - fele akkora területen. Ha azt nézzük, hogy Magyarország az Európai Uniót, a nyugat-európai életszínvonalat és gazdasági rendszert, a piacgazdaságot célozza meg, akkor nem a kolhoztípusú szövetkezeteket kellene támogatni az adófizetők pénzéből, tisztelt miniszter úr és kormánypárti képviselők, hanem a családi magángazdaságokat!
Ennyiből tehát valóban politikai kérdés a földkérdés, és az ellenzék minden alkotmányos eszközt meg fog ragadni, hogy önök ezt a földtörvény-módosítást visszavonják.
Tudniillik ahogy eddig kijátszották a hatályos földtörvény-módosítást, ez a három korlát semmi biztosítékot, garanciát nem ad arra, hogy a hatalmas pénzbeli erőfölénnyel rendelkező külföldiek így közvetve, a földtörvény-módosítás után a magyar belföldi jogi személyekbe beférkőzve megszerezzék a magyar földtulajdont.
Volt olyan miniszterelnökünk - néhai miniszterelnök -, aki azt mondta: a haza, a nemzet függetlenségét nemcsak karddal, hanem ekével is lehet védeni. Ma más miniszterelnökünk van, de úgy látszik, más kormány és más kormánypárti képviselők is vannak.
Még egyszer mondom: a társadalom nagy része - példa az aláírásgyűjtő akciónk is - elutasítja az önök földtörvény-módosítását. Mert nem az egyszerű tsz-tagokat akarják önök helyzetbe hozni, tisztelt miniszter úr, ezzel a földtörvény-módosítással, hanem azt a szűk vezetői kört, a kommunista vezetőkből lett rablókapitalista kört akarják önök helyzetbe hozni - ez az ellenzék egységes véleménye -, nagyon szűk, egyéni, önző, kapzsi érdek alapján.
Föltesszük a kérdést: az aranykoronánként kárpótlási jegy alapján 5-600 forintért vásárolt földeket most a tsz-elnökök és rokonaik 10-20-30-40 ezer forint/aranykorona értéken fogják visszavásárolni? És az adófizetők pénzéből?! Erre fognak majd menni a következő 50-60-100 milliárd forintok, hogy biztosítsunk azoknak a jogi személyeknek, gazdasági társaságoknak, ilyen mérvű kapzsiságuknak? (Sic!)
Kérem, a társadalom egyértelműen elutasítja az önök földtörvény-módosítását, és nagyon kérjük, tisztelt miniszter úr, vonja vissza - és ez az ellenzék egységes véleménye - a népszavazás eredményének kihirdetéséig a kormány erre a '94. évi LV. törvényre beadott módosító javaslatát! Csak így lehet! Biztosítja még szakmai szempontból is ezt az elvet, hogy annyi mezőgazdasági szakmai törvény áll a parlament előtt, hogy semmi nem indokolja, hogy ilyen politikai feszültséget kiváltó törvénnyel a parlament most az időt elhúzza. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem