DR. SZEKERES IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Több előttem szóló frakcióvezető idézte már, hogy az elmúlt hét csütörtökön Hágában felszállt a füst, megszületett az ítélet, többféleképpen minősítve ezt a döntést.
Hágában az elérhető igazságot mondták ki. Azt az elérhető igazságot, amelyet mind a Magyar Köztársaságnak, mind Szlovákiának egy lehetséges megoldásként felajánlottak. Számunkra, Magyarország számára két dolog volt fontos, mind a kettőt kimondta a hágai ítélet: Nagymarost nem kell felépíteni, és a Duna vizét visszakaphatjuk. Minden mást ennek a két döntő kérdésnek a megítélése mentén kell és lehet megközelítenünk. Az a kérdés, hogy ez az elérhető megoldás, ez az elérhető igazság milyen módon valósítható meg.
Magyarországot, a Magyar Köztársaságot mindig kiszámítható és megbízható partnernek tekintette a világ. A hágai ítélet elfogadásával, úgy gondolom, alapot teremtünk egy kiszámítható és megbízható megoldásra.
Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt nem a múlttal kíván foglalkozni, a jelen és a jövő érdekli. Egyetértek Pokorni Zoltánnal, tisztában vagyunk azzal, hogy ez a jövő kormányainak a feladata is. Ezért nagyon fontos az MSZP számára, hogy ebből a szempontból és ezen az alapon vizsgálja a követendő megoldásokat és az elérhető célokat.
(15.50)
Mi az a két kérdés, amely a jövőt tekintve fontos? Elsősorban az, hogy olyan megoldást keressünk, amely Magyarország számára biztosít fejlődési lehetőséget. Másodsorban az, hogy ennek a költségei elfogadhatók legyenek, és a magyar társadalom vállalni tudja ezeket a költségeket.
Milyen módon juthatunk el ehhez az érvényesíthető igazsághoz? Olyan módon, hogy világossá tesszük a Magyarország javát szolgáló célokat. A miniszterelnök úr erről beszélt. Hajózhatóvá tenni a Dunát megerősíteni az árvízvédelmet biztosítani a környezet, a természet megóvását a vízszint emelésével a mezőgazdaságban egy komoly változást elérni az öntözéssel megoldani a Duna szennyvízproblémáit és nem utolsó sorban részesülni az energiaszolgáltatás hasznából. Ezek azok a célok, amelyek Magyarország javára válnak.
Egyetértve a miniszterelnök úr által mondottakkal, a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciójának az a javaslata, hogy ezeknek a céloknak az érdekében olyan megoldásokat keressünk, amelyek nemcsak elviselhető terheket jelentenek, hanem egyenlően oszolnak meg a két fél között. A Magyar Szocialista Párt tehát megoldást keres, s abban bízik, hogy ebben partnere és együttműködő társa lesz a többi parlamenti párt, a civil mozgalmak és a helyi önkormányzatok, amelyek ebben az ügyben érintve vannak.
A Magyar Szocialista Párt fontosnak és kívánatosnak tartja, hogy megállapodásra törekszünk a szlovákokkal. Ezt az utat elmúlt hét péntekén egybehangzóan mind a hat parlamenti párt és frakció támogatta. Miniszterelnök úr megkérdezte az elmúlt pénteki találkozón, hogy a két elméletileg lehetséges út közül egyes parlamenti pártok mit támogatnak: azt, hogy tárgyaljunk és megállapodásra törekedjünk vagy azt, hogy várjunk esetleg egy következő részletes ítéletre. Mind a hat parlamenti párt és frakció egyértelműen kiállt a tárgyalások és a megállapodásra törekvés mellett. Ehhez tehát a Magyar Szocialista Párt véleménye szerint reális értékelésre és programra van szükség, hogy ezeken a tárgyalásokon eredményesen szerepeljünk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Milyen a tárgyalási pozíciónk, milyen lehetőségeink vannak a szlovák féllel folytatandó tárgyalásokon? A Magyar Szocialista Pártnak meggyőződése: van esély arra, hogy mindkét fél számára előnyös megoldást találjunk. Mert lehetséges ésszerű megállapodás a közös érdekek alapján, és lehetséges kölcsönösen keresni az előnyöket és megosztani a terheket.
Azonban ezekhez a tárgyalásokhoz biztos hátország kell, biztos politikai támogatás és egyetértés a magyar politikai élet pártjai között. Megteremthető-e ez az egyetértés? Nemzeti érdek, hogy a politikai erők ebben a kérdésben együttműködjenek és biztosítsák a kormánynak azt a politikai hátteret, amelynek alapján biztosan a Magyar Köztársaság érdekeit képviselve tárgyalhat. Nemzeti érdek, hogy elérhető és reális célokat tűzzünk ki. Ez a két feltétele van annak, hogy a kormány eredményesen tudjon tárgyalni. A parlamenti pártok felelőssége, hogy biztosítják-e ezeket a feltételeket. Bízom benne, hogy igen, és a Duna az lesz, ami: nemzeti folyó.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem