TARDOS MÁRTON

Teljes szövegű keresés

TARDOS MÁRTON
TARDOS MÁRTON (SZDSZ): Igen tisztelt Képviselő Urak! Elnök Úr! Képviselő Hölgyek! Az előttünk fekvő törvény, ahogy az eddigi felszólalók is mondták, egy nagyon lényeges törvény, ami a gazdaság növekedését és stabilizációját szolgálja. Magyarországon valóban exportorientált fejlődésre van szükség, és az exportorientált fejlődésben az államnak szerepet kell vállalnia. A két intézmény, aminek a törvényes működését most újból szabályozzuk, vagy a szabályozását módosítjuk a törvénymódosítással, nagyon fontos szerepet játszik ebben.
Azonban a kérdés, amit el kell dönteni, hogy egy gazdasági növekedésben milyen állami szerepvállalásra készülünk fel. Amikor Magyarországon a bankrendszert privatizáltuk, illetve privatizáljuk, akkor azt az elhatározást érvényesítjük, hogy az alapvető gazdasági tevékenységeket a magántulajdon bázisán a piac, ezen belül a bankrendszer mint a piacnak oszlopos része el tudja látni, és jól tudja ellátni.
Nagyon fontos, ha ez a megállapítás igaz, tisztázni, hogy az állami garanciavállaló és az állami fejlesztési intézmények milyen speciális feladatokat láthatnak el. Én úgy gondolom, úgy kell szabályozni a két intézménynek a tevékenységét, hogy azok ne a magyar bankrendszer és a magyar garancia- intézményrendszer versenytársai legyenek, hanem nyújtson az általános fejlődéshez segítséget abban a speciális kérdésben, hogy az exporttevékenységhez sajátos támogatásokra és garanciákra van szükség.
Ennek alapján akkor, amikor a Szabad Demokraták Szövetségének nevében támogatom a törvényt, teljesen egyetértek azzal, hogy a törvénymódosításban az új előírásokban még jelentős korrekciókra lesz szükség, nevezetesen: ki kell irtani azokat az elemeket, amelyek nem a két intézménynek a speciális feladatra való összpontosítását teszik lehetővé, hanem az általános gazdasági tevékenységben való részvételt.
Ez a gondolat, amit ebben igyekeztem röviden kifejteni, egybevág azzal, hogy itt az adófizető állampolgárok pénzével való gazdálkodásról van szó; itt nem kockázatot vállaló állampolgárok döntenek arról, hogy hova helyezik a pénzüket, és hogy milyen kockázatokat vállalnak a megtakarításokkal, hanem az állam, a kormányzat nevében dönt egy intézmény az állampolgárok pénze fölött. És ez nem egyszerűen óvatosságot követel, hanem két dolgot: egyrészt hogy egy nagyon határozott és kemény ellenőrzési mechanizmus alá vessük ezt a döntési rendszert, másrészt pedig csak azokra a kérdésekre használjuk fel, ahol a meggyőződésünk szerint valóban ilyen állami támogatásra szükség van.
A hatékony banki tevékenység lehetősége és az ilyen speciális támogatásoknak a köre elkülönül egymástól; és a törvényben vigyázni kell arra, hogy ez az elkülönülés az ellenőrzési mechanizmussal együtt világosan megfogalmazódjon.
Ezért az általános vita szintjén a szabaddemokraták nevében az előterjesztést messzemenően támogatom, ugyanakkor a részletkérdések vonatkozásában a részletes vita folyamán módosító javaslatok benyújtásával korrigálni szeretnénk az előterjesztést.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem