FRANCZ REZSŐ

Teljes szövegű keresés

FRANCZ REZSŐ
FRANCZ REZSŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság szeptember 17-én megtárgyalta az agrárgazdaságról szóló törvényjavaslatot.
A bizottság a törvényjavaslatot időszerűnek és szükségesnek tartja. A törvényjavaslat indoklása általában és részleteiben megfelelő. A törvényjavaslat keretjellegű, de ahhoz, hogy az agrárterületen működő vállalkozások viszonylag stabil és kiszámítható feltételek között tudjanak működni, a törvényerejű szabályozásra feltétlenül szükség van.
Szükségesnek látszik, hogy az agrárágazat szerepét, az agrárpolitika legfontosabb célkitűzéseit, az agrárágazat támogatásának mértékét és a támogatások elveit, valamint a szükséges garanciákat törvény szabályozza.
(11.30)
A bizottság fontosnak tartotta az uniós csatlakozás szempontjából éppen úgy, mint a hazai piacszabályozás feltételrendszerének javításához az agrárágazat információs hátterének megteremtését, amiről a törvénytervezet rendelkezik. Különösen fontosnak ítélte meg a bizottság a közhasznú reprezentatív adatbázis létrehozását és annak működtetését. Ez feltétlenül fontos, de nem elégséges az agrárvállalkozások információval való ellátásához, a gazdálkodás, a termelés kockázatának csökkentéséhez.
Tanúi vagyunk, sőt nem ritkán a tisztelt Ház elé kerülnek azok a problémák, melyeket "piaci zavarok" címen szoktunk emlegetni, mert hol eladhatatlan alma-, tej-, burgonya-, kukorica-, búzafeleslegek, majd rövid idő múlva ugyanezen termékekből hiányok keletkeznek, ezzel igencsak kiszámíthatatlan, hisztérikus ármozgásokat idéznek elő egyszer a termelők, másszor a fogyasztók rovására.
A bizottsági vitában felmerült, hogy jelenleg nincs kellő hatékonysággal működő, intézményesített kapcsolatrendszer a termelők, azok érdekképviseletei, a köztestületek és az állami irányítás között. Szükséges lenne ezen kapcsolatrendszer már meglévő láncszemeinek intézményesített összekapcsolása, rendszeres működtetése, hogy a kormány ne a kényszer szülte helyzeteknek engedve, a sebtében alakult érdekképviseletek nyomásának hatására legyen kénytelen tüzet oltani, hanem a megfelelő információk birtokában legyen a szabályozórendszer kialakításánál, hogy megteremthető legyen a kormányzati szándék közvetítése a termelők felé, hogy azok a megfelelő ösztönzési, támogatási rendszert megismerve felismerjék, követhessék saját jól felfogott érdekeiket, és azok eredője essen egybe a nemzetgazdasági érdekekkel.
A támogatási és adórendszer változásai se történhessenek meg az érdekeltek feje fölött. Be kell látnunk, hogy hosszas előkészítő munka, és az érdekképviseletekkel, civil szervezetekkel, politikai pártokkal történt egyeztetés után ma Magyarországon a jelenlegi helyzetben csak keretjellegű törvényt lehetséges megalkotni. Szükségesnek tartom hangsúlyozni, hogy ez a törvénytervezet kompromisszumok sorozatát tartalmazza, a jelenleginél részletesebb szabályozás veszélyeztetné ennek a törvénynek a megszületését.
Mivel a törvényjavaslat társadalmi, vidékfejlesztési és nemzetgazdasági hatásai jelentősek, úgy ítéltük meg, hogy a törvényre szükség van, a költségvetési bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a bal oldali padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem