DR. SZÁNTÓ MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. SZÁNTÓ MIHÁLY
DR. SZÁNTÓ MIHÁLY, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága 1997. szeptember 17-én megtárgyalta az agrárgazdaságról szóló T/4756. számú törvénytervezetet. A bizottság a törvénytervezetet szükségesnek és időszerűnek tartja.
Az ülésen elhangzott, hogy a törvénytervezet az agrárgazdaságon belül az agrárfejlesztésről szól, ezért a bizottság szükségesnek látja megvizsgálni a törvényjavaslat címének pontosítását, esetleg megváltoztatását.
A bizottsági tárgyalás során felmerült, hogy az Országgyűlés korábbi gyakorlata során a hasonló tartalommal rendelkező előterjesztések országgyűlési határozatként, és nem törvényjavaslat formájában kerültek a parlament elé.
A törvénytervezet rövid, ennek ellenére nagyon lényeges kerettörvény, ami rendezi a mezőgazdaságnak azt az alap-, cél- és feltételrendszerét, ami nélkül a mezőgazdaság sehol nem tud működni. Kitér a vidék lakosságmegtartó képességének javítására, illetve a vidékfejlesztésre. Úgy gondoljuk, hogy feltétlenül indokolt ennek tartalmi vonatkozásait konkrétan megvizsgálni, és ki kell dolgozni, összhangba kell hozni a területfejlesztésről és a területrendezésről, valamint az önkormányzatokról szóló törvényekkel. A vidékfejlesztés esetében elengedhetetlen utalni az ennek érdekében végzendő kormányzati, ágazatközi koordinációra, a fejlesztések összhangjának megteremtésére.
A törvényjavaslat társadalmi és gazdasági hatásai rendkívül jelentősek. A bizottság az ülésén megállapította, hogy ezekre a szempontokra ennek a tervezetnek az indoklása nem tér ki érdemben, pedig a törvényalkotókat nagymértékben segítené munkájukban.
Nagyon lényeges pontja a javaslatnak az, hogy a mindenkori kormánynak minden évben be kell számolnia az Országgyűlésnek az agrárpolitikai célkitűzésekről és azok teljesítéséről, valamint a költségvetési támogatás felhasználásáról.
Kiemelendő elem, hogy meghatározza az agrártámogatások prioritását, egyrészt a magántulajdonon alapuló magángazdaság, ezen belül a családi vállalkozások, másrészt a vegyes üzemstruktúra támogatását.
Pozitívan értékelhető, hogy meghatározza a támogatások fő céljait, és azt, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásig milyen támogatási formákat kell alkalmazni.
A bizottság a törvényjavaslatot a nemzeti agrárprogrammal és más törvényekkel összefüggésben is az alkotmánnyal és a nemzetközi szerződésekkel összhangban lévőnek ítéli.
A törvényjavaslat áttekinthető, nyelvhelyesség és közérthetőség szempontjából megfelelő.
Tisztelt Képviselőtársaim! A fentieket összefoglalva a törvényjavaslatot a környezetvédelmi bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélte. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldali padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem